DIDOVIN VESLUN Najava koncertom KUD-a Filip Dević – Jezerani treniraju do 22.30, Tišnjanka nema četiri sohe…

0
1797

Večarašnji koncert klape jednog od najboljih folklornih sastava u Hrvatskoj, KUD-a Filip Dević iz Splita, još jednom potvrđuje da je kontekst Dana latinskog idra u Murteru puno širi od samog čuvanja maritimne baštine.

Splitsko Kulturno umjetničko društvo “Filip Dević” nije slučajno izabrano da nastupom uveliča drugi vikend murterskih Dana latinskog idra. Riječ je o društvu koje njeguje hrvatsku kulturnu baštinu, narodne običaje, plesove i klapsko pjevanje, još od 1950. godine te slovi kao vodeći među KUD-ovima na obali.

Mješovita klapa “Filip Dević” je prva klapa u Hrvatskoj koja je počela s klapskom obradom popularnih pjesama uz glazbenu pratnju. Večerašnja svečanost na Rudini uvod je u sutrašnji spektakl – veslačku regatu Didovin veslun u kojoj se posade Murtera, Betine, Jezera i Tisnog ogledaju u tradicijskom veslanju gajetama.

Najava regate kao pravog spektakla ima više utemeljenja, a jedno od njih je to što je Turistička zajednica Općine Murter-Kornati njeno osmišljavanje povjerila pravom filmskom redatelju – Znonimiru Ilijiću (POVEZNICA), koji maritimnu baštinu, običaje i pravila otoka Murtera pozna približno dugo i dobro kao i one svijeta filma, televizije i kazališta.

U borbi za čast svojega mista i prijelaznu nagradu – VELIKU SOHU SVETOGA ROKA – otkriva nam Ilijić, bore se četiri posade, po jedna iz svakog otočnog mjesta.

– Želju da svojim gajetama sudjeluju u ovoj regati već su, osim posada iz Murtera, Betine, Jezera i Tisnog, već su pokazale i one s Prvića i Pašmana, ali na žalost, ove godine ih nismo uspjeli uvrstiti kao sudionike, jer je cijela ova regata mnogo više od samog veslanja. Dok je posade gajeta na moru natječu u veslanju, na obali traje predstavljanje svakog od mjesta. Svoj dolazak su, među ostalima, potvrdili i predstavnici Muzeja drvene brodogradnje iz Betine i KUD-a Zora, koji će uz veslače predstavljati Betinu. Tu su i KUD Koledišće iz Jezera i ostali dionici identiteta ovoga otoka. Želja je velika i baš su se sve stvari, što planirano a što posve slučajno, same od sebe vrlo lijepo naslagale. Drago nam je da je među mjestima otoka potaknuto jedno pozitivno rivalstvo i očekuje nas jedna prekrasna nedjelja – kaže nam Ilijić.

Režiser ne otkriva tko su posade gajeta. Iz Jezera, Betine i Murtera na regatu može doći bilo koja gajeta, jer ih im mnoštvo pogodnih. No, u Tisnom je samo jedna – gajeta Tišnjanka Ti 1 Duje Perića (POVEZNICA).

Njena posada će, doznajemo od Ilijića, sudjelovati, no Tišnjanka neće.

– Proble je u tome što tišnjanska gajeta, koja je izvrsno armana za jedrenje, nema potrebne četiri sohe. Zbog toga će Tišnjani ove godine posuditi jednu murtersku gajetu. Evo ih večeras ovdje, gdje se u portu upoznaju s brodom. Ne, nisu Tišnjani zbog toga za potcjenjivanje. Tamo djeluje Dupin, trofejni veslački klub s velikom tradicijom. Uključen je i njihov trener Dražen Babić. Nije to baš isto veslanje, ali ipak je riječ o znalcima… – kaže Ilijić, koji ne želeći otkrivati pojedinosti najavljuje pravo natjecanje.

Veslačke ekipe, međutim, međusobno se poznaju i prate se pripreme konkurenata. Osim da Tišnjani u 18.30 u Murteru isprobavaju gajetu, zna se i da su Jezerani sinoć veslali do 22.30…

– Razvilo se jedno lijepo, vrlo pozitivno rivalstvo – kaže Ilijić.

Večerašnji koncert KUDŽ “Filip Dević” iz Splita (trg Rudina, 20:30h) bit će još jedna za doznati pojedinosti. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here