“DIDOVIN VESLUN” Murterini izazivaju Betinjane, Jezerane i Tišnjane na veslanje u gajetama

0
2110

Dok u ostatku svijeta približavanjem jeseni dani postaju sve kraći, u Murteru su sve duži i sve sjajniji –  Dani latinskog idra. Kao uvod u Regatu Latinsko idro, koja se tradicionalno održava posljednjeg dana rujna, ovog vikenda donose Veslačku regatu Didovin veslun.

Udruga Latinsko idro je nakon dva desetljeća jedrenja leutima, gajetama i kaićima (lađama) olučila Dane latinskog idra “osvježiti” veslanjem. Pokreće se veslačka regata tradicijskih gajeta pod nazivom Didovin veslun, za koju je najavljeno da će se, počevši od ove godine, tradicionalno održavati u Murteru, u mjesecu rujnu.

– Pozivamo i izazivamo najbolje veslačke posade Betine, Jezera i Tisna da se ogledaju s predstavnicima Murtera u nedjelju, 16.rujna 2018., da pokažu vještinu tradicijskog veslanja gajetom boreći se za čast svojega mjesta i prijelaznu nagradu VELIKU SOHU SVETOGA ROKA – pozivaju i izazivaju iz Udruge Latinsko idro (POVEZNICA).

Pobjednik će, osim prijelaznog priznanja, mame Murterini veslače, primiti i novčanu nagradu, a svim sudionicima će pripasti uspomena na sudjelovanje.

Iz Turističke zajednice Općine Murter-Kornati ne žele otkriti da li je ostatak otoka prihvatio ovaj izazov, ali najavljuju kako će se veslačkim posadama priključiti i njihova “kopnena” podrška u vidu predstavnika svakog mjesta.

– Na trgu Rudina tako ćete imati prilike posjetiti štandove opremljene kao zabavno- prezentacijske centre mjesta Betina, Murter, Jezera i Tisno. Fešta od tradicije biti će pojačana predstavnicima Muzeja drvene brodogradnje iz Betine, KUD-ovima iz Betine (Zora) i Jezera (Koledišće), te koncertom sastava “Bolero”. Program počinje na trgu Rudina u nedjelju, 16. rujna od 17:00 h . Start regate je u 18:30h. Regata se snima iz zraka i sa pratećeg broda, te uživo projecira na platno locirano na trgu Rudina uz komentar medijatora uživo – poručuju iz TZ-a te najavljuju, osim veslačke regate četiri murterska mjesta, i još nekoliko događanja izdvojenih iz programa Dana latinskog idra:

15.09, subota– Koncert KUDŽ “Filip Dević” iz Splita (trg Rudina, 20:30h)

22.09, subota– Smotra klapa, (Stara riva, 21.00h)

27.09, četvrtak– Solistički koncert Ljerke Plesić Bjelinski (crkva. sv.Mihovila, 20:30h)

28.09, petak– regata malo Latinsko idro(16.00h), klapa Bunari (20.30h)

29.09 subota– Dan općine Murter- Kornati, Tomislav Bralić i klapa Intrade (20:30h)

30.09 nedjelja– Start regate “Latinsko idro” 2018 (15:00h)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here