BAFF Od starog kina JK Žal preko CimbyCinema do filmskog festivala

0
1678
Betina Film Festival - Osmi povjerenik na Trgu na moru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prve projekcije i otvorenje Betina Film Festivala sinoć na Trgu na moru potvrdili su veliki interes za sedmu umjetnost koji oduvijek postoji na otoku.

Za svečanosti otvorenja i projekcije “Osmog povjerenika” gledalište pred filmskim platnom na Trgu na moru u četvrtak je bilo popunjeno do posljednjeg mjesta. To do sada nije uspjelo ni jednoj manifestaciji koja se odvijala na ljetnoj pozornici kraj koje je platno rastegnuto, jer ljudi vole gledati s okolnih štekata. Gledali su i sinoć.

Nakon kratkog obraćanja direktora festivala Frane Bilića, direktorice Turističke zajednice Ane Mijat i donačelnika Miljenka Meštrova, koji su redom izrazili nadu da će BAFF nakon ovogodišnjeg premijernog izdanja zaživjeti, rasti i postati dijelom betinske tradicije,  prikazan je film “Osmi povjerenik”. Uradak to redatelja Ivana Salaja kojeg je Hrvatsko društvo filmskih djelatnika neki dan odredilo da bude hrvatski kandidat za 91. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku.

Obraćanje direktora festivala Frane Bilića (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, filmova i kina bilo je u Betini i na Murteru davno prije BAFF-a. O tome nam je nekoliko riječi rekao Josip Cimbulek, filmski entuzijast zahvaljujući kojem je na otoku Murteru kino opstalo i razvijalo se dok su se istovremeno, zbog razvoja novih medija, nebrige za kulturu i brige za džep, u pretvorbeno-privatizacijskoj grabeži i nakon nje zatvarala kina i u sredinama koje imaju mnogo veću publiku.

– Tijekom 80-ih godina na bilo je kino u Društvenom domu u Betini koje je držao Jedrličarski klub žal, a u Murteru je isto bilo, ali pod Društvenim centrom. U kinu sam još od ranog djetinjstva bio na svakoj betinskoj projekciji, što je značilo ljeti svaki dan, a zimi kad se skupi pet ljudi.  Filmove sam išao gledati zajedno s prijateljem Vlatkom Bosnom, čiji je brat Jadranko Bosna vodio kino. Vlatko je s bratom učio kako se radi s projektorom, a ja zajedno s njim. I eto, tako se rodila ljubav – ispričao nam je Josip Cimbulek kako se zaljubio u film.

Josip Cimbulek (Foto: rudinapress/H. Pavić)

– I onda je došla 1990. godina. Ugasilo se kino u Murteru i naše u Betini. Opstalo je jedino u Tisnom, kojeg je vodio sada pokojni Skočo i koje je tada bilo jedino kino u županiji. I onda sam ja 1996. godine otvorio obrt za prikazivanje filmova CimbyCinema. Prvo sam držao ljetno kino kod plaže na ljetnoj pozornici, dvije godine u Betini, pa još dvije godine i u Murteru. No, kako su svi iz Betine dolazili u Murter na projekcije, to ljetno kino na plaži je ugašeno. I tamo je i danas. Ljeti imamo projekcije svaki dan, a zimi samo vikendom. Isplati li se? Pa ljeti nam dolazi publika iz velikih gradova koji su navikli gledati filmove na filmskom platnu, kojima je odlazak u kino kulturni i društveni događaj. I na taj način je kino kod nas uklopljeno u ukupnu turističku ponudu, kao dio kulturnog života – kaže Cimbulek. 

Na broj prodanih ulaznica se ne žali. Kaže da je ok, da ide, no svejedno je uz kino uvijek radi još jedan posao, prvo kao komunalni redar, a sada u brodogradilištu.

– Iako ja u kinu prikazujem uglavnom komercijalne filmove, blockbustere, koje ovdje nećemo vidjeti, ovakav festival u Betini je nešto što smo samo sanjati mogli.  Ovako se skreće pažnja na sedmu umjetnost i odgaja se filmska publika, a danas je to važno kao što je važno odgajati čitalačku publiku – rekao nam je Cimby, zaželjevši BAFF-u dug i uspješan život.

BAFF (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

A sudeći po onome što se moglo vidjeti prvog dana, po velikoj volji, marljivosti i entuzijazmu mladih organizatora festivala, potpori lokalne zajednice i interesu koji je kod publike izazvalo veliko platno na Trgu na moru, u Prezentacijskom centru i ispred Muzeja, lijepe želje počele su se ispunjavati. U velikom stilu.

Festivalske novosti, najave projekcija i drugih aktivnosti pratite na Facebook stranici BAFF-a.   

VEČERAS OPET PLEŠEMO UZ DJ TABULU na drugoj lokaciji!!
22:30 h / Beach bar LUNA / promotivne akcije pića
👉 Gin, Votka, Whiskey + dodatak piću = 15 kn
👉 Žestice = 10 kn

Objavljuje Betina Film FestivalPetak, 7. rujna 2018.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here