BAFF Betina Film Festival – Crveni tepih na Trgu na moru

0
2818

Nakon desetljeća izbivanja, film se vraća u Betinu. I to na velika vrata – vlastitim filmskim festivalom koji će u samo četiri dana samo u natjecateljskom dijelu programa prikazati čak 54 filma izabrana među 635 filmova pristigla na natječaj BAFF-a.

BAFF se održava od 6. do 9. rujna u Betini. Mnogobrojni  hrvatski i međunarodni filmovi uvršteni su u kategorije animiranog, dokumentarnog i igranog filma. Međunarodni natjecateljski program BAFF-a prikazuje autore iz cijelog svijeta, od Farskih otoka pa sve do Indonezije. Program festivala je ispunjen dnevnim i večernjim projekcijama, brojnim predavanjima, filmskim radionicama i glazbenim programom. BAFF donosi i četiri dugometražna i dva kratkometražna hrvatska filma koji su izvan konkurencije!
Preko 60 filmova biti će prikazano tijekom četiri dana festivala, u jutarnjim, popodnevnim i večernjim projekcijama… Za gledatelje besplatno, jer je festival neprofitan.

BAFF 2018. – Betina Film Festival

Ponosno predstavljamo prvo izdanje BAFF-a.

LINK ZA PRIJAVE FILMOVA USKORO!!!
Pratite Betina Film Festival za sve novosti – prvo izdanje stiže 🙂
LINK https://www.facebook.com/BetinaFilmFestival/

Objavljuje Mirage Studio u Srijeda, 6. lipnja 2018.

No, otkud filmski festival u jednoj maloj Betini, u kojoj već desetljećima ne postoji ni kino i koja tek sporadično ispred Muzeja ili na Trgu na moru prikaže poneki film za djecu ili dokumentarac? Riječ je projektu zadarsko-šibenske Udruge Mirage – kreativni studio, koju čini skupina vrlo mladih entuzijasta koja je već provela nekoliko sličnih inicijativa. Preciznije, iza betinskog međunarodnog filmskog festivala stoji Betinjanin Frane Bilić, zadarski student sa skupinom istomišljenika.

– Inače smo zakoupljeni audiovizualnim i ostalim stvaralaštvom i na razne smo načine bili uključeni u brojne slične manifestacije, pa se tako rodila ideja koju su ljudi u Betini saslušali i jako im se svidjela. Nije bilo nimalo jednostavno, jer smo krenuli iz ničega, tek s nešto malo iskustva i kontakata. No, zahvaljujući razumijevanju lokalne zajednice, a i one filmske, u četvrtak na Trgu na moru otvaramo prvi Betina Film Festival – kaže nam Frane Bilić, autor ovog vrlo ambicioznog projekta.

Tim “Filmska radionica” Andrea Pavlovic, Ivana Mijacika i Frane Bilić (Foto: Ritam Kulturizma)

Uz Mirage kreativni studio, kao suorganizatori ili pokrovitelji stali su  TZ Betina,
Općina Tisno, MBDB – Muzej betinske drvene brodogradnje, Nacionalni park Kornati, Park Prirode Vransko jezero… I eto, nastao je Betina Film Festival, koji se najavljuje na svim kontinentima kao festival na “kojem se spaja filmska umjetnost i otočna tradicija pod prekrasnim zvjezdanim nebom uz zvuk valova i miris mora”.

Iz Pulske Arene dolaze nam nagrađivani hrvatski filmovi!📽

🔹Najviše Zlatnih Arena, po pet, na ovogodišnjem festivalu osvojili su film “Osmi povjerenik” redatelja Ivana Salaja i film “Comic sans” redatelja Nevija Marasović.

🔹Film “Lada Kamenski”, u režiji Sare Hribar i Marka Šantića, osvojio je dvije Zlatne Arene i to Sara Hribar za scenarij i Doris Šarić-Kukuljica za najbolju glavnu žensku ulogu.

🔹Nagrada “Breza” za najboljeg debitanta dodijeljena je Sari Hribar za film “Lada Kamenski”.

Ne propustite dugometražne hrvatske filmove na betinskom Kino trgu!

Objavljuje Betina Film Festival u Nedjelja, 2. rujna 2018.

Festival je međunarodnog karaktera na kojem se prikazuju svi žanrovi, od A do Z (animiranog do znanstveno – fantastičnog). Festivalski program uz natjecateljske filmove ima i projekcije dugometražnih filmova koji su izvan konkurencije, dnevne i večernje projekcije kratkih filmova, dokumentarnu večer (filmovi vezani uz brodogradnju, čovjeka i ljubav prema otoku i moru), filmski kviz, predavanja filmskih stručnjaka i radionicu fotografije u pokretu. Novosti i najave festivala pratite na našem portalu i na Facebook stranici BAFF-a.

Gosti  ovogodišnjeg Betina Film Festivala su ugledni splitski filmaši Boris Poljak i Vlado Zrnić te zadarska glumica Tamara Šoletić. Održat će zanimljiva predavanja vezana za njihov rad u filmskoj umjetnosti, a u sklopu Q’n’A jutarnjeg programa u BAFF zoni odgovorit će na  sva pitanja zainteresirane publike.
U goste dolazi i Milan Gostimir iz ‘Legame studija’ koji će govoriti o virtualnoj stvarnosti i filmu, koju će Betinjani moći doživjeti iz prve ruke u Prezentacijskom centru.
Osim brojnih projekcija i predavanja posjetitelji festivala imaju priliku sudjelovati u fotografskoj radionici, izrađivanju storyboarda, radionici glumačkog karaktera te radionici filma u jednom kadru.  Filmske radionice namijenjene su djeci i mladima, a prijaviti se može preko službene facebook stranice festivala.
‘Kino otok’ naslov je  kratkometražnog filma Ivana Ramljaka koji će se prikazati u sklopu okruglog stola posljednjeg  festivalskog dana. Kako potaknuti odlazak u kino i otvoriti otoke prema filmskoj umjetnosti svi zainteresirani mogu saznati na nedjeljnoj raspravi.
Nakon dodjela nagrada u međunarodnim i hrvatskim kategorijama, festival će zatvoriti bendovi ‘ Teški osjećaj’ i ‘Rezerve’, a DJ Tabula će kao i ostale večeri festivala rasplesati ljubitelje filma do ranih jutarnjih sati.

Novosti i najave festivala pratite na našem portalu i na Facebook stranici BAFF-a.

Evo i rasporeda:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here