BROD MURTER U murtersku luku “uplovilo” novo dječje igralište

0
2609
Načelnik Turčinov kraj novog igrališta na Obali murterskih škoja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Murteru je usred ljeta, posve neprimjetno, bez najave i pompe montirano i otvoreno novo dječje igralište.

A posve neprimjetno je moglo biti jer je uređeno na dijelu Obale Murterskih škoja koji je ljeti pun dječjih sadržaja, autića na struju, trampolina i koječega drugog čime koncesionari javne površine roditeljima mogu uzeti koju kunu iz džepa. No, na kraju ljeta autići, trampolini i sve drugo polako se pakira i seli iz Murtera, a dječje igralište ostaje i ovako samo postaje puno zamjetnije.

– Uz redovite poslove i pripremu većih i značajnijih projekata, za pripremu turističke sezone u jako kratkom razdoblju smo pripremili smo i realizirali jako puno manjih. A kad je riječ o sezoni, uvijek smo u utrci s vremenom, tako da je predstavljanje onog što smo uspjeli napraviti na zadnjem mjestu – odgovara načelnik Toni Turčinov na pitanje zašto uređenje novog sadržaja za djecu ranije nije obznanjeno.

Brod Murter (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Riječ je o vrlo zanimljivo i neobično konstruiranom igralištu, bez klasičnih ljuljački, klackalica i tobogana koje smo navikli viđati na površinama uređenim za djecu. Naprave osmišljene za dječju zabavu, razvijanje motoričkih sposobnosti, a posebno i mašte, konstruirane su tako da zajedno formiraju jedan veliki, šareni dječji brod. Tu su veliki durbin, sidra, koluti za spašavanje i druga “brodska oprema”, a na vrhu igrališta koči se zastava s natpisom “Brod Murter”.

– Općina Murter-Kornati pridaje posebnu brigu našim najmlađima. Činimo sve što je u našoj moći da roditeljima olakšamo brige i da djeci osiguramo što ljepše djetinjstvo. Cilj uređenja ovakvih igrališta je boravak i igra djece na svježem zraku i stvaranje zdravih navika. Igralište je usred luke, na šetnici uz koju su vezani svi murterski brodovi, pa je zamisao bila da sadržaj igrališta bude tematski uklopljen. Ima li što ljepše od igre na brodu? Sretni smo jer se djeci jako sviđa – kaže Turčinov.

Na novom igralištu uvijek ima djece (Foto: Rudinaprerss/H. Pavić)

Igralište je po cijeni od 240.000 kuna isporučila i montirala zagrebačka tvrtka Redox, s kojom je Općina Murter-Kornati imala jako dobra iskustva kod postavljanja sprava za vježbanje na plaži Luke. Uređenje ovog sadržaja ne znači odustajanje od najavljene rekonstrukcije Obale Murterskih škoja te uređenja parkirališta i okretišta za autobuse. U tijeku je natječaj za idejno rješenje, a djeca, kaže Turčinov, brzo rastu brzo i nemaju vremena čekati, pa je naručeno takvo igralište čiji se elementi vrlo lako i mogu razmontirati i ponovno montirati na drugoj lokaciji. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here