KORNAT,11 GODINA KASNIJE Suze i bol na vrućem kamenu

1
2974
Misu u kapelici sv. Florijana držali su don Lazar Čibarić i don Tuna Jozić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na današnji dan prije 11 godina nakon helikopterskog desanta vatra je podno Velog vrha na Kornatu pregazila 13-oricu pripadnika JVP Šibenik te DVD-a Vodice i Tisno. Preživio je samo jedan, Tišnjanin Frane Lučić, dok je su za ostale danas zapaljene svijeće i položeni vijenci u spomen parku s 12 velebnih kamenih križeva podignutih na samom mjestu njihova stradanja.

Počast su odali članovi obitelji stradalih vatrogasaca, njihovi prijatelji i kolege vatrogasci iz cijele Hrvatske i susjednih zemalja, te predstavnici lokalnih i državnih vlasti. Kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske vijenac je položio župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, u ime Hrvatskog sabora saborska zastupnica Branka Juričev Martinčev, a u ime Vlade predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka-Petešić.

Oskoruša u klancu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Novinari su ga pitali o funkcioniranju vatrogasnog sustava i istini za koju traže obitelji stradalih.
– Mislim da smo već izvukli pouke iz ovog tužnog događaja i da sustav već dovoljno dobro funkcionira. Puno je bolji nego prije i mislim da se ovakva tragedija više ne može dogoditi. Treba do kraja dovući i pravnu stranu oko kornatske tragedije i okončati sudske procese, ali je moramo razlučiti od fenomena koji se ovdje dogodio. Jedno s drugim to nema veze. Naravno, ne smijemo nikad prepustiti zaboravu ono što se ovdje dogodilo – rekao je Zvonimir Frka- Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade.

Glavni vatrogasni zapovjedniik RH Slavko Tucaković (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Članovi obitelji stradalih vatrogasaca nisu zadovoljni službenim objašnjenima stradavanja njihovih najmilijih i već 11 godina traže istinu. Vrijeme ne liječi njihovu bol. Svake godine dolaze ovdje i postavljaju ista pitanja. No, sve je manje nade da će istinu ikada doznati. – A šta da vam više kažem što već nisam rekao? Šta da pitam, a da već nisam pitao? Sve smo već rekli, sve pitali, ali tko nas sluša. Šta da više govorim? Mogao bi samo imati problema, a opet za ništa – rekao nam je Joško Klarić, pripadnik JVP Šibenik koji je 30.kolovoza 2007. sudjelovao u tragičnom desantu na Kornat zajedno sa sinom Dinom Klarićem koji je tu izgubio život.
– Struka je rekla svoje, mi tu ne možemo suditi. To su mi svi bili prijatelji i kolege, a mi smo prije desetak dana došli kako bi sanirali put kojeg je odnijela kiša, kako bi svi skupa danas mogli doći i odati počast. Svaki put je teško, svaki put sve teže, rupa ostaje zauvijek – izjavio Željko Gal iz DVD-a Pirovac.

Antea Kaleb iz DVD-a Kula Norinska (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Mi, njihovi kolege vatrogasci koji dolazimo odati počast, ne znamo što se dogodilo tog 30. kolovoza, ali sigurni smo da se nije dogodilo onako kako nam predstavljaju – rekla nam je Antea Kaleb, članica DVD-a Kula Norinska.

– Na Kornat dolazimo svake godine s ponosom i tugom. Ponosni smo na naše kolege i istovremeno tužni što ih više nema. Zaista, želimo da se ovo više nikome ne dogodi i da se nikada ne zaboravi. Uvijek ćemo se sjećati naših kornatskih heroja – rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik RH.

Željko Gal iz DVD-a Pirovac (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nupit novinara danas je na Kornatu komentirao činjenicu da obitelji vatrogasaca 11 godina čekaju istinu, a Frane Lučić obeštećenje. Na prvo je pitanje uopćeno rekao da vjeruje u pravdu i njenu dostižnost, no u odgovoru na pitanje kakva se poruka šalje ostalim vatrogascima s tim da da Frane Lučić već 11 godine nije dobio ni kune odštete, Tucaković je bio određeniji. – To je poruka da se nešto u sustavu treba mijenjati, počevši od radno-pravnog statusa vatrogasaca. Vrlo je bitno da se popravi radno-pravni status dobrovoljaca, jer svi zajedno gasimo – rekao je Tucaković.
U posljednjih 11 godina, rekao je, puno se toga promijenilo na bolje u hrvatskom vatrogastvu, a sada je vrijeme i da se popravi radno-pravni status vatrogasaca. Novinari su ga opet pitali zašto su vatrogasci tog 30. kolovoza išli gasiti travu na Kornatu.

– Kad dobiju dojavu o požaru vatrogasci ga idu gasiti – jednostavan je bio Tucaković.

(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ono što se posve pouzdano zna, tog 30. kolovoza 2007. godine u jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Hrvatskoj, život su na Kornatu izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. Frane Lučić iz Tisnog jedini je vatrogasac koji je preživio ovu tragediju, no još uvijek nije dobio nikakvu odštetu za strahote koje je preživio.

1 KOMENTAR

  1. Nazalost nitko nece da prizna svoju krivicu,a ujedno dosta se zna.Laka VAN hrvaska gruda za koju ste dali zivote,a ovi iz vlade neka se sramu i kazu istinu.SLAVA VAM!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here