PIROVAC Vodiški “Prasac na zeca” najbolje je jelo Glazbarske kužine

0
3280
Dodjela nagrada - Vodičani su dobili pršut (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Simfoniju okusa pod nazivom Glazbarska kužina priredio je sinoć Puhački orkestar Pirovac uz pomoć prijateljskih puhačkih orkestara.

Pobjednik osmog po redu glazbarskog natjecanja u kuhanju je Vodiška glazba iz Vodica, čiju je veprovinu s njokima stručni žiri pod ravnanjem maestra Šibenske narodne glazbe Damira Marušića proglasio najboljim od svih pripremljenih jela. A konkurencija je ove godine bila uistinu jaka. Uz domaćine Puhački orkestar Pirovac, u pripremanju divljači i brudeta natjecali su se SHŽ Zagreb, Gradski puhački orkestar Gospić, KUD Hartić-Tisno, Puhački orkestar Mrzlo Polje, Vodička glazba i Puhački orkestar Primošten.
– Vodiško jelo od divljači “prasac na zeca” spremali smo po tradicionalnoj recepturi, a tajna uspjeha je tajna, tako da je nećemo otkriti – izjavio je nakon proglašenja pobjednika Antonio Čorić, koji je dirigirao kuhanje pobjedničkog kotla.

Samo je Babalubam sjedio – ostali su plesali i stajali (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kao najbolji kuhari među glazbarima Vodičani su osvojili pršut, Gradski puhački orkestar Gospić čiji je veprovina s njokima zauzela drugo mjesto nagrađen je plamenikom, dok je trećeplasirani Puhački orkestar Primošten dobio gradele. Iako pobjednici, Vodičani su izrazili negodovanje ovakvom podjelom nagrada. Bilo bi poštenije, smatraju, da su drugoplasirani dobili moršu za pršut, a trećeplasirani nož, pa da se sve tri nagrade odmah mogu i realizirati.

Kharski tim Vodiške glazbe s nagradnim pršutom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

A vrhunski pripremljene divljači i brudeta, za koji su svi koristili više vrsta riba, glavonožaca i rakova, bilo je u obilju. Glazbari su dijelili stotine i stotine porcija, tako da nitko iz mnoštva koje je promatralo spektakl nije ostao gladan. A da baš svi budu siti, pobrinuli su se Pirovčani, koji su, uz brudet i veprovinu na divljač, pripremali i sto kilograma dagnji. Za kuhanje velike buzare Marko Bačvar iz Murtera im je posudio veliki kotao, tzv. teću smutnje koju Murterini koriste u sličnim prigodama i s kojom gostuju na Adventu u Zagrebu. I pića koje se dijelilo bilo je u obilju, a sve ostalo je legenda. Možda još samo jedan detalj, za koji je po jednima najzaslužnija činjenica iz prethodne rečenice, a po drugima dobra glazba – na koncertu nakon proglašenja sjedili su samo članovi benda koji je nastupao – grupa Babalubam.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here