Proradilo “odmorište” za smeće – štedimo na njegovom prijevozu

0
2771
Pretovarna stanica Pirovac nalazi se kod Sarađenovog kamenoloma između Dubrave i Dazline (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Smeće prikupljeno na području općina Pirovac, Tisno i Murter-Kornati kamioni komunalnih poduzeća Vrilo, Ježinac i Murtela već dva mjeseca ne voze u Šibenik, već ga ostavljaju u Pretovarnoj stanici Pirovac, iza Sarađenovog kamenoloma u Dubravi, odakle ga u Regionalni centar za gospodarenje otpadom Bikarac voze tegljačima.

Svečanog otvorenja Pretovarne stanice Pirovac, 6,2 milijuna kuna vrijednog projekta čiji su radovi započeli u srpnju 2016. godine, nije bilo, no ona je puštena u funkciju pred početak glavne turističke sezone. Obznanjeno je to prigodom jučerašnjeg posjeta direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravka Ponoša, koji je s načelnikom Općine Pirovac Ivanom Gulamom i direktorom RCGO Bikarac Robertom Podrugom na licu mjesta provjeravao kako sve funkcionira.
– Već sada se ovdje pretovara smeće iz tri najzapadnije općine naše županije, a uskoro će se pridružiti i Grad Vodice. Puštanjem u rad pretovarne stanice komunalno poduzeće Vrilo, a i ostala dva, ostvaruje velike uštede na gorivu, vozilima i radnim satima. To nam je pred turističku sezonu bio prioritet – rekao je načelnik Gulam.

Direktor Fonda Dubravno Ponoš uručio je načelniku Ivanu Gulamu ugovor za nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Općina Pirovac je u projektu Pretovarne stanice sudjelovala izgradnjom pristupnog puta, vrijednog 1,7 milijuna kuna, od čega je 80 posto osigurao Fond za zaštitu okoliša.
Direktor tog fonda Dubravko Ponoš za jučerašnjeg obilaska stanice uručio je načelniku Gulamu nove ugovore putem kojih će se financirati srodni općinski projekti.
– Pirovac je mala općina po broju stanovnika, ali je velika po broju pripremljenih projekata. Pravo je zadovoljstvo raditi s takvim jedinicama lokalne samouprave koje znaju pripremiti projekte i koje to znanje koriste. Stoga nije neobično da u Pirovac stiže toliko novca iz europskih fondova – rekao je Ponoš, koji je Gulamu ovom prilikom uručio ugovor za  ugovor nabavu spremnika za odvojeno prikupljanje otpada od strane vrijedan 781 tisuću kuna.
Direktor Ponoš ovom prigodom je pozdravio i projekt Provedba izobrazno – informativnih  aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom vrijedan (bespovratnih) 414.000 kuna koji Općina Pirovac od jeseni provodi s još dva grada i tri općine te čitav niz drugih projekata u različitim fazama pripreme i realizacije kojima Općina Pirovac aplicira na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Smeće se iz komunalnih kamiona prekrcava u tegljače što pojeftinjuje transport (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here