U 15 sati starta 16. Regata za dušu i tilo – Ante Balin Nijemac (86) danas je kapetan Kurnatarice

0
3374
Start regate (Foto: Rudinapress)

Danas u 15. sati starta ovogodišnja 16. po redu ‘Regata za dušu i tilo’, na kojoj će more i vjetar u tradicionalnim drvenim brodovima s latinskim jedrom krotiti najvještiji moreplovci Jadrana.

Uz lokalne kajiće, gajete i leute, dolazak u kolijevku drvene brodogradnje najavili su i mnogi brodovi iz  bližih i daljih luka. Program Regate za dušu i tilo počinje već u 10.00 sati,  tradicionalnom Marendom na mulu. U 12 počinje upis posada, u 14 sati je sastanak kapetana, a u 15 sati je start.

Večernji program počinje u 19 sati proglašenjem najboljih posada u tri kategorije i uručivanjem nagrada, nakon čega slijedi večera za sudionike. Cjelodnevna fešta bit će okrunjena koncertom  benda Amigos koji počinje u 21 sat na Trgu na moru .

Pobjednica ukupnog poretka lanjske, 15. po redu Regate za dušu i tilo bila je gajeta Sirotica Krešimira i Vite Markova s kapetanom Damirom Čorkalom   (POVEZNICA).

Ove će godine na regati u Betini i najbolji imati od koga nešto naučiti – u njoj, naime, sudjeluje najstariji živući betinski kalafat i moreplovac Ante Balin Nijemac.

– Bit ću kapetan gajete Kurnatarice. To je zajednički školski brod za regate latinskog idra – otkriva nam najstariji sudionik 16. Regate za dušu i tilo, 86-godišnji Ante Balin Nijemac,

Betinska gajeta Kurnatarica izgrađena je u škveru kalafata Ante Fržopa 2007. godine za podučavanje školske djece vještinama tradicijskog veslanja i jedrenja. Redovito sudjeluje na ovakvim susretima, a danas, eto, ima i posebnog kapetana.

Ante Balin Nijemac jučer u Peje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here