38 GODINA NACIONALNOG PARKA Feštom proslavnjena ljepota Kornata

1
4979
Trenutak završetka defilea tradicijskih brodova i početak vatrometa (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Murter je s Kornatima nerazdvojiva cjelina, a koliko je Murterinima važno njihovo otočje pokazali su  ovogodišnjom proslavom rođendana Nacionalnog parka Kornati.

Bila je to jedna od najljepših murterskih fešti ikada. Posjetitelji i domaćini zajedno su na murterskoj rivi uživali u pečenoj tunjevini koju su gotovo neograničenim količinama i pripremali i dijeli radnici Javne ustanove NP Kornati. Uživalo se i u pjesmi,  za koju su na ovaj, 38. rođendan NP Kornati bili zaduženi grupa Dalmatino i klapa Kampanel. No, najljepši, nezaboravni doživljaj bilo je ‘Ples jedara i svjetala’, defile tradicionalnih brodica, kajića, gajeta i leuta koji su s podignutim latinskim jedrima obasjani reflektorima sa stare rive uz glazbu ‘plesali’ u velikom defileu. U organizaciju ove proslave bio je uklučen cijeli Murter, a za defile je bila zadužena Udruga Latinsko idrom, koja je tog dana upriličila i brodova pod jedrima na težačkim rutama prema Kornatima, Murterskim škojima i Modravama. Najatraktivniji trenutak proslave bio je kraj parade brodica i početak vatrometa, kada je latinska jedra s neba obasjao raskošni vatromet.

Evo nekoliko fotografija defilea:

Kornati su Nacionalnim parkom proglašeni 1980. i tada je stavljeni pod zaštitu države. Ukupna površina parka je oko 220 km² a sastoji se od 89 otoka, otočića i hridi. Od površine parka, samo oko 1/4 je kopno, koje je najvećim dijelom u vlasništvu Murterina koji su ga stoljećima obrađivali i na njemu uzgajali stoku.

Obljetnica osnutka Nacionalnog parka prigoda je da se prisjetimo tko je najzaslužniji što Hrvatska i Murter tamo danas imaju neprocjenjivo bogatstvo s gotovo netaknutom prirodom, umjesto njenih betonom i masovnim turizmom opustošenih ostataka: Prvi pisani prijedlog za proglašenje Nacionalnog parka Kornati (Sven Kulušić: Kornatska otočna skupina, Geografski glasnik, 27, 215-245, Zagreb, 1965.):

“… Kornatska otočna skupina u modernom turizmu predstavljati će neocjenjivu nacionalnu vrijednost samo pod uvjetom da ostane onakva kakva je bila prije nekoliko godina: lijepa, netaknuta i nenarušena slika prošlosti, spomenik ljudskog rada i svjedok teške borbe za život. U kolikoj mjeri je to ostvarivo, to je pitanje na koje može pružiti odgovor samo zajednica, ne isključujući mogućnost stvaranja nacionalnog parka. …”, napisao je Kulušić POVEZNICA.

Evo i fotogalerije Vlatke Maleš sa subotnjeg početka proslave – u Kantimirovoj ulici u Murteru u 21:00 sat otvorena je izložba fotografija „BAŽOKIĆ“ – priča o Brodu, Gospodaru i Posadi.

Izvrsna priča u centru mista…

Objavljuje Općina Murter-KornatiNedjelja, 12. kolovoza 2018.

1 KOMENTAR

  1. […] U organizaciju ove proslave bio je uključen cijeli Murter, a za defile je bila zadužena Udruga Latinsko idrom, koja je tog dana upriličila i brodova pod jedrima na težačkim rutama prema Kornatima, Murterskim škojima i Modravama. Najatraktivniji trenutak proslave bio je kraj parade brodica i početak vatrometa, kada je latinska jedra s neba obasjao raskošni vatromet, piše Rudina Press. […]

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here