PIROVAC U SVIJETU FILMA Počeo Dalmatia film festival

0
1585
Dalmatia film festival u Pirovcu (Foto: Dora Baotić)

U Pirovcu je sinoć otvoren treći po redu “Dalmatia film festival”, međunarodni festival igranog, dokumentarnog i promotivnog filma, s programima u četiri grada: Sutivanu, Pirovcu, Omišu i Splitu.

Na samom početku festivalskog programa publika je u gradskom kinu imala prilike vidjeti dokumentarni film “Pope, vrati se”, redatelja Tonia Volarića. Film oslikava lik i djelo legendarnog splitskog pjesnika i osebujnog novinara Momčila Popadića. U nastavku su se prikazali i “Life begins at 90” (Bejay Browne, 2018) i “GSLV Mark 3” (Dinesh Kumar, 2018). Unatoč zanimljivom programu, projekcije u gradskom kinu nisu bile baš posjećene. Nakon navedenih projekcija nastupilo je otvorenje festivala na pirovačkoj Rudini. Ovdje je pak broj posjetitelja bio znatno veći.

Svega par gledatelja pratilo je projekcije u pirovačkoj kino dvorani (Foto: Rudinapress/Dora Baotić)

Mnogobrojna publika je tako mogla uživati u nizu turističkih promotivnih videa, a zatim i u nizu kratkometražnih igranih filmova. Za istaknuti je svakako francuski znanstveno-fantastični film “Orbital Inn” (Pierre Alain M’barga, 2016). “Orbital Inn” dramaturški je obradio izazov sa kojim se vrlo lako možemo susreti u bližoj budućnosti. Film se konkretno bavi pitanjem populacije. “Orbital Inn” glavnog protagonista prikazuje sa ženom i sinom na odmoru. Njihov odmor odvija se na svemirskoj stanici. Nakon odmora, obitelj kreće natrag na zemlju. Prije samog ukrcaja doznajemo kako je glavni protagonist zapravo “unajmio” artificijelnu obitelj za odmor. Razlog tome je radikalna mjera svih država na zemlji: zabrana začeća ili odgajanja nove djece.
Na samom kraju večeri, program je okrunio dugometražni igrani film “The Place/Pazi što želiš” talijanskog redatelja Paola Genovesea.

“Dalmatia film festival” traje još danas i sutra, što je pravi zgoditak za sveljubitelje filma, tim više što su sve projekcije su besplatne! Program festivala je OVDJE.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here