NOVOST SA DFF-a Indijski i ukrajinski redatelji snimaju film o Pirovcu

0
1477
Dalmatia Film Festival - projekcije na Rudini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Bilo bi vrlo nezahvalno na lokalnom portalu tumačiti značaj i veličinu Dalmatia Film Festivala za svijet filma, dok je značaj za lokalnu, a i širu zajednicu nesumnjiv i nemjerljiv – Pirovac je, u sprezi a Sutivanom, Omišem i Splitom gdje se ovaj festival također odvija, upisan u svjetske karte, a u festivalskoj produkciji ovdje bi mogao biti snimljen i film.

Pirovac na tri dana ugošćuje hrvatske i svjetske filmske stvaratelje, zahvaljujući kojima će se ovdje imati priliku premijerno pogledati 50-ak filmova iz svih dijelova svijeta i uživati u brojnim pratećim sadržajima. Svijet filma na tri dana je u Pirovcu, no prema onome što nam otkriva direktor festivala Marko Kapitanović, uskoro bi i Pirovac trebao u svijet filma – u pripremi je snimanje filma o Pirovcu!

Dalmatia Film Festival – projekcije na Rudini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ono što je vrlo važno i što Dalmatia film festival izdvaja među hrvatskim filmskim festivalima, je da imamo vlastiti produkciju, kroz koju namjeravamo napraviti igrano-dokumentarni film o nastanku i povijesti Pirovca. Na pripremi scenarija radi Pirovčanin Mladen Urem, znanstvenik iz Državnog arhiva u Rijeci, a u snimanju će sudjelovati ukrajinski redatelj Sergiy Pudich i indijski Ram Prasad Mandal, čije filmove Crabgirl i Beggars  gledamo na DFF-u – otkriva Kapitanović.

Direktor Dalmatia Fil Festivala Marko Kapitanović (Foto: Rudinapress)

DFF je već napravio film Omiški gusari, s kojim je prije dvije godine bio u Veneciji, a film koji bi bio snimljen u Pirovcu premijerno bi se prikazao u Ukrajini i Indiji.

– Naši ljudi, Pirovčani, Dalmatinci gledaju na ovo mjesto kao na nešto samorazumljivo, što znaju napamet, no bit će više nego zanimljivo viđenje Pirovca iz perspektive redatelja iz Indije i Ukrajine koje smo odabrali za suradnju na tom projektu – kaže Kapitanović.

Snimanje filmova sa stranim glumcima i redateljima za Hrvatsku nije nekakva novost,  no za Pirovac, kao i za Sutivan i Omiš, svakako jest.

Indijski redatelj Padich za premijere svog filma na pirovačkoj Rudini (Foto: rudinapress/H. Pavić)

– DFF je jedini od preko 50 hrvatskih filmskih festivala koji imaju vlastitu produkciju, a ovaj naš kraj, Pirovac i cijela Šibensko-kninska županija, je jedan veliki studio bogom dan za snimanje filmova. Nije bez veze u Primoštenu toliko dugo boravio slavni redatelj Orson Vels.  Ni redatelj Sergiy Pudich i Ram Prasad Mandal nisu ovdje iz Ukrajine i Indije došli samo da bi na festivalu pokazali svoje filmove –  kaže Kapitanović.

Pof. Mladen Urem, na žalost, neće biti u Pirovcu za trajanja festivala. Iz Rijeke dolazi tek u nedjelju, kada će biti nastavljeni razgovori o pripremi scenarija. No, kako nam otkriva direktor Dalmatia film festivala Marko Kapitanović, zamisao je da se razradi priča o Pirovcu, koja bi počinjala s njemačkim vitezovima Templarima koji su krajem 13. stoljeća ovdje sagradili dvorac.

Otkrivanje biste Draganiću Vrančiću – Pirovčani nisu bili neuredni i lijeni ljudi koji su ležali ispred kuće i jeli lišće

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here