BETINA Počinju 4. Dani male drvene brodogradnje

0
1582

Otvorenjem izložbe skulptura Otočne priče autorice Ane Troskot Bajić večeras u Betini počinju ovogodišnji, nikad bogatiji Dani male drvene brodogradnje. Ovo je četvrta ovakva manifestacija betinskog Muzeja i ove će godine trajati sve do 10. kolovoza.

Izložba samouke umjetnice slobodnog stila, koja će kroz minijature otočnih prizora dočarati svoju viziju otoka Murtera, otvara se večeras u 20.00 sati, a već u 21.00 sat povjesničarka pomorstva, a odnedavna i doktorica znanosti, Zrinka Podhraški Čizmek, predstavit će vrijedno djelo Hrvatski pomorski regesti 18. st. – Plovidba na Jadranu. Autorica nastavlja rad koji je pedesetih godina 20. st. započeo njen djed, Nikola Čolak. Riječ je o knjizi koja obrađuje preko 4000 dokumenata o našoj povijesti, kapetanima, brodovima, trgovcima, pričama i dogodovštinama tijekom 18. stoljeća.

Knjiga je zapravo 3. svezak i nastavlja se na dvije knjige tiskane u Padovi osamdesetih i devedesetih godina u kojima je predstavljen velik broj dokumenata koji svjedoče o prisutnosti hrvatskih kapetana i brodova u pomorskoj povijesti pod različitim zastavama – Venecijanskom, Austrijskom, Osmanlijskom i Dubrovačkom.
U jutarnjim satima za vrijeme trajanja manifestacije Dani male drvene brodogradnje, od 4. do 9. kolovoza, održavat će se tehničke radionice za djecu. Imaju za cilj podučiti i motivirati djecu za bavljenje ručnim radom i rukovanje alatima, ali ih prvenstveno upoznati s dijelovima konstrukcije drvenog broda. Broj djece je ograničen te se potrebno ranije prijaviti za sudjelovanje!

Radionice u Muzeju (Foto: MBDB)

Uoči Dana brganje 5. kolovoza Muzej najavljuje druženje sa starijim mještanima. Druženjem ispred Muzeja stari Betinjani pokušat će vratiti vrijeme unatrag, kada se isplovljavalo brodom kako bi se donijela hrana na stol. – Lani smo doznali da su naši Betinjani nekad češće jeli školjke nego ribu, a ove godine doznat ćemo sigurno još štošta. Pripremili smo i stare fotografije kako bismo vjerno dočarali staro, lijepo doba. Na sam Dan brganje i opet u dogovoru s našim mjesnim pomagačima, rekonstruirat ćemo i sam lov brganjom, a naši vrijedni volonteri pripremit će i prigodno jelo za veslačice. Veslačka regata Dlan i veslo na rasporedu je u 19:00 – najavljuju iz Muzeja.
Večeri su rezervirane za promocije knjiga i razgovore o brodogradnji. Tako ja 7. kolovoza u 21 sat najavljena promocija knjige povjesničara Kristijana Jurana Otok Murter u 15. i 16.st. Autor će ovom prigodom dati i osvrt na stare zapise o brodovima koji su se gradili kao i o početcima brodogradnje na našem otoku.
Vrlo interesantnu prezentaciju projekta pod nazivom Brodolom kod Gnalića – ogledalo renesansnog svijeta, održat će Irena Radić Rossi i Katarina Batur sa Sveučilišta u Zadru. Projektom se istražuje jedan od najznačajnijih brodoloma iz pomorske prošlosti koji nas vraća u kasnorenesansni period i bogate trgovinske veze Mediterana s Istokom. Lokalitet se nalazi u podmorju kod otočića Gnalić, blizu Biograda. Najznačajniji pronalazak, uz brojnu drugu pronađenu skupocjenu robu, svakako je pedeset metara jako dobro očuvane damastne tkanine koju je brod Gagliana Grossa prevozio iz Venecije u Carigrad. Predavanje je na rasporedu 8. kolovoza u 21:00 sat.
Naučit će se i o brodskim očima i pulenama! Jere Bilan, iz Pomorske škole Zadar, otkrit će nam nešto više o tome zašto su nekad često brodovi imali oči i što su to brodske pulene.
Besplatnim stručnim vodstvima kroz postav Muzej časti  10. kolovoza i to u 2 termina – u  10:oo i 18:00 satu. Muzej se može razgledati u pratnji stručnog osoblja koje će na hrvatskom i engleskom jeziku prezentirati postav.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here