DOBILI SMO RAT, KAD ĆEMO MIR? Klarin još jednom odbio župnika i knjigu matematičara Pečarića

2
3024

Dan nakon proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, župnik Župe sv. Duha i dekan Tišnjanskog dekanata Šibenske biskupije don Lazar Čibarić planira predstavljanje knjige akademika Josipa Pečarića “Thompson – Pjesmom za Hrvatsku”.

No, knjiga će najvjerojatnije biti predstavljena u župnom dvoru, gdje je lani bio predstavljen i Dnevnik u znaku “Za dom spremni”, uradak istog autora (POVEZNICA). Tišnjanski župnik je, naime, za predstavljanje knjige uglednog matematičara iz Kotora, od Općine Tisno  tražio na korištenje kino salu Društvenog doma. Predstavljanje je trebao voditi ugledni inovator iz Modriče Josip Stjepandić, inače predsjednik udruge HAZUDD. Također, najavljeni su i kolumnist Marko Ljubić i sam autor Josip Pečarić. No, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin zamolbu je odbio s obrazloženjem da “autor u svojim knjigama, kolumnama i javnim istupima veliča režim koji je tamna mrlja na svijetloj povijesti hrvatske države”.

Knjigu “Dnevnik u znaku Za dom spremni” Pečarić je lani predstavio u župnom dvoru (Foto: Rudinapress/H. Pavić

– Analizirajući tekstove navedenih autora i onih koji bi predstavljali navedenu knjigu, naišao sam na brojne teze koje nisu u skladu s preambulom Ustava RH te koji na opasan način revidiraju hrvatsku povijest – napisao je u odgovoru župniku načelnik Klarin, te je od njega zatražio da se više ne obraća s ovakvim zahtjevima.

– Poštovani gospodine župniče, molim Vas da ubuduće izbjegnete slanje zahtjeva za predstavljanje knjiga istih ili sličnih  autora u prostorijama u vlasništvu Općine Tisno, jer iste neću odobriti. Otok Murter je područje snažne antifašističke povijesti koju navedeni autori relativiziraju što je za mene osobno, a vjerujem i za velik dio stanovnika našeg otoka, nedopustivo – napisao je Ivan Klarin u odbijenici župniku don Lazaru Čibariću.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here