Svehrvatska blues karavana ili kako je Pirovac stao uz bok Splita i Varaždina

0
3084
Jeremiah's su trenutno veliki hit u Hrvatskoj i inozemstvu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nastupom La Grange, Tribute Zz Top Banda iz Širokog Brijega i Jeremiah’sa iz Sv. Filipa i Jakova sinoć je u Pirovcu sinoć započeo jubilarni 10. International Pirovac Blues Festival.

Riječ je o prvom blues festivalu nastalom u Dalmaciji koji je kroz sve ove godine postao jedna od onih glazbenih manifestacija koje Prirovačko ljeto vade iz jednoobraznosti. Pirovačka Rudina od 17. do 19. srpnja je oaza bluesa – kroz ta tri dana ovdje nastupa šest biranih bandova iz BiH, Njemačke, Švedske i Hrvatske.

– Drago nam je da smo ove godine uspjeli dovesti ovako dobre izvođače iz Hrvatske i inozemstva, a to možemo zahvaliti činjenici da smo umreženi u taj Svehrvatski blues karavan, zajedno sa Splitom i Varaždinom – otkriva nam Predrag Lovrinčević Lovre, frontmen Harpoon Blues Banda i International Pirovac Blues Festivala.

Večeras nastupa njemački Henrik Freischlader Band

Svehrvatsku blues karavanu 2018. čine Split, Pirovac, Varaždin, odnosno ovdašnji International Blues Festival, Split Blues Festival i varaždinski Fontana Blues Festival. Kako se pojašnjava u najavi iz Turistička zajednica Grada Splita, tri hrvatska blues festivala udružila su snage kako bi od 17.srpnja do 21.srpnja 2018. – u 5 dana i 8 programskih večeri imali priliku pogledati koncerte eminentnih hrvatskih i europskih izvođača blues glazbe uz dozvoljena žanrovska odstupanja u prezentaciji. Blues kao svjetska “root” glazba, s puno emocije i interpretativnog nadahnuća, već godinama u Hrvatskoj ima svoje čvrsto uporište i brojne pobornike, kako domicilno stanovništvo tako i strane goste. Svih 8 programskih večeri održava se na otvorenom (open air) uz besplatan ulaz svim posjetiteljima.

– No, to nije kraj priče. Za dogodine očekujemo umrežavanje još dva grada, a to bi trebali biti Vukovar i još jedan grad u Istri. Tada ćemo imati pravi blues karavan i moći ćemo dovesti i neke svjetske blues atrakcije – najavljuje Lovre.

Kaže, Pirovac to zaslužuje, jer se ovo mjesto i blues vole. – Postoji neka dobra veza, a puna Rudina prve večeri festivala sve govori – kaže Predrag Lovrinčević, najavljujući večerašnje nastupe hrvatskog Cima i Henrik Freischlader Banda iz Njemačke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here