FESTIVAL SLOBODNE GLAZBE Od undergounda do mainstreama: FSG otvoren izložbom fotografija

0
746
Godine prolaze... mi stojimo (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Počeo je jubilarni 10. Festival slobodne glazbe! “Nulte” festivalske večeri otvorena retrospektivna izložba fotografija koja na deset panoa na murterskoj Rudini predstavlja deset godina festivala.

Otvorenje izložbe bila je prigoda nostalgično prisjećanje na skromne početke iz 2009. godine i rast festivala koji se u međuvremenu prometnuo u široko poznati i kultni glazbeni event te postao važan dio kulturnog identiteta Murtera. Uz predstavnike KUU Zaokret, pokretača FSG-a, skromnoj i neformalnoj svečanosti otvorenja izložbe i početka 10. izdanja festivala sudjelovali su i načelnik Općine Murter-Kornati Toni Turčinov i direktor Turističke zajednice Šime Ježina.

Otvorenje izložbe na Rudini – uz prve ljude FSG-a su i načelnik Općine i direktor TZ-a (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Sjećam se te 2009. godine kada je FSG počinjao na Čigrađi. Pratio sam ga zajedno sa svojom ekipo, iako mi kao 20-godišnjaku ovaj glazbeni žanr nije bio prvi izbor. To što rade ovi ljudi iz Zaokreta veliki je doprinos kulturi i naravno da će u tome uvijek imati potporu Općine. Nadam se da će festival nastaviti dalje istim smjerom i da se nikada neće komercijalizirati – rekao je načelnik Turčinov, čestitajući na Festivali slobodne glazbe ovaj veliki jubilej. 

Turistička zajednica Općine Murter-Kornati prepoznaje FSG kao važan dio turističke ponude kulturno-zabavnih zbivanja.

– Događanja FSG-a sjajno se uklapaju u Murtersko lito koje kroz brojna zbivanja tijekom četiri mjeseca nastoji biti što raznovrsnije. Riječ je o velikom i važnom glazbenom događaju kojim zapravo otvaramo ljetni program i punim jedrima brodimo prema špici sezone. Osnovna karakteristika ovog festivala je kvaliteta, i možemo biti ponosni što u malome Murteru imamo glazbene evente koje raspoznaju i prate glazbeni znalci iz cijele Europe i svijeta –  rekao je direktor TZ-a Šime Ježina, uz čestitke i obećanje podrške ekipi entuzijasta koja 10 godina gura ovaj projekt. 

Na otvaranje izložbe i FSG-a prvi put u njegovoj 10-godišnjoj povijesti došao je Danijel Juraga, predsjednik Udruge Zaokret koja organizira festival. Prvi čovjek udruge i festivala, naime, radi u marini Žut na Kornatima, i u cijeloj povijesti festivala ovo je prvi put da je mogao u njemu osobno sudjelovati i pratiti ga.

–  Drago mi je vidjeti nakon svih ovih godina  da nas u našoj maloj sredini još uvijek ima ovoliko istomišljenika koji se nalaze po pitanju muzike i ostalih kulturnih projekata. Ne traje to samo ovih 10 godina koliko traje festival, već i mnogo dulje, od 1995. ’96., kada smo osnovali udrugu da bi imali pečat kada  koncerte i druge javne skupove prijavljujemo u policiji. Kroz sve te godine nismo odustali od svojih načela, nismo podlegli komercijalizaciji, već smo kroz naš javni rad i edukaciju osvijestili veći dio publike – pojasnio je Juraga put FSG-a od undergounda do mainstreama.

Prigoda otvorenja zložbe bila je posve nefotrmalna (Foto: Rudinaprerss/H. Pavić)

FSG se odvija večeras od 22 sata na Čigrađi. Prvu večer festivala imat ćemo priliku čuti u kojim se sve žanrovima i stilovima glazbe koristi i na koji način svira usna harmonika, čiji je zvuk poveznica dvaju bendova što nastupaju na Čigrađi u restoranu ‘Lantana’. Tu će se najprije čuti, a i zaplesati, s novosadskim bendom ‘Akshani Project’ lidera Vukašina Miškovića, nakon čega će se ukazati prilika za nasmijati se uz humorističnog pjevača i usnoharmonikaša Tomislava Golubana i njegovog benda koji kombinira blues i tradicijskiu glazbu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here