Pozor, odvežite se – počinje FSG!

0
1816

Otok Murter, ali i svi glazbeni znalci i sladokusci iz bližeg i daljeg okružena, iščekuju jubilarno izdanje Festivala slobodne glazbe koji kroz četiri dana, od 10. do 13. srpnja, deseti put ovdje, na već svima poznate lokacije otoka Murtera, dovodi renomirane, a i manje poznate izvođače.

Otok na četiri dana postaje pozornica s koje ćemo i ove imati priliku čuti isprepletene glazbene žanrove raznih autora koji ovdje redovito uspijevaju stvoriti prisan odnos s publikom i navesti je na ples i druge oblike interakcije. Rijedak je ovo primjer da glazbeni festivala visoke razine publici može osigurati besplatan ulaz na sve festivalske sadržaje, što se i ove godine ima zahvaliti pokroviteljima i sponzorima, koje predvode Općina i Turistička zajednica Općine Murter-Kornati.

Utorak, 10. srpnja: početak!

Prvu večer festivala, 10. srpnja imat ćete priliku čuti u kojim se sve žanrovima i stilovima glazbe koristi i na koji način svira usna harmonika, čiji je zvuk poveznica dvaju bendova što nastupaju na Čigrađi u restoranu ‘Lantana’. Tu će se najprije čuti, a i zaplesati, s novosadskim bendom ‘Akshani Project’ lidera Vukašina Miškovića, nakon čega će se ukazati prilika za nasmijati se uz humorističnog pjevača i usnoharmonikaša Tomislava Golubana i njegovog benda koji kombinira blues i tradicijskiu glazbu. 

Srijeda 11. srpnja:

Moderno – vizualno povezuje dva nastupa druge festivalske večeri FSG-a koja vas također neće ostaviti ravnodušnim uz audio/vizualni performans samih organizatora festivala s pitanjima tko smo i što u ovom jurećem vremenu, nakon čega će mladi glazbenik i slikar Vedran Ružić prikazati art film ‘Spiritual market’ inspiriran zapisima o putovanjima Marka Pola na daleki istok. Ružić je autor glazbe, a film su zajedno s Vedranom režirali i osmislili John Kardum i Ira Tomić Sve to događati će se na trgu Rudina (Stara riva).

Četvrtak 12. srpnja:

U caffe baru ‘Reful’ na Lukama domaće snage predstavit će svoje projekte treću večer i to u tri slijeda: Na samom početku ekipa iz FSG Collective okupljena oko organizatora Festivala slobodne glazbe – Udruge “Zaokret” iz Murtera, promovirati će dio materijala sa nedavno objavljene kompilacije The best from Isola del morte II, zatim The Fogsellers kao projekt Mirka Raka koji donosi euforičnu organsku elektroniku, i za “after ” će nastupiti DJ-i okupljeni oko Ratcat etikete koji na sve načine promoviraju domaću scenu pomažući promociju festivala, udruga i koncerata, te organizirajući partye s domaćim i inozemnim DJ-evima predstavljajući tako melodičnu elektronsku glazbu bez agresije.

Petak, 13 srpnja:

To nije sve! Ove godine imamo i četvrtu večer. I to prvu damu hrvatske jazz i blues scene Zdenku Kovačiček i njen prateći bend ‘Greenhouse blues band’ na trgu Rudina (Centar). Njihova suradnja je vrlo bogata i plodna nastupima, koncertima, festivalima koji uključuju bezvremenske jazz i blues standarde ali i Zdenkine autorske skladbe. Sve to biti će popraćeno odličnim Greenhousima sa kompletnom puhačkom sekcijom koju čine dečki mahom iz Jazz orkestra HRT-a. Ne propustite doći u petak 13.07. na Trg Rudinu u Murteru.

Od pratećih programa ove godine organizator K.U.U. ZAOKRET se odlučio na retrospektivnu izložbu fotografija koja će biti otvorena “nultog dana” festivala, večeras 09.07. u 20 sati na središnjem murterskom Trgu Rudina i moći će se vidjeti za vrijeme festivala, ali i u danima nakon zatvaranja ovogodišnjeg FSG-a. Također, u duhu nadogradnje programa u nadolazećim godinama, i još čvršće suradnje sa lokanim dionicim svih profila, u petak 13.07. u prostorijama Narodne knjižnice i čitaonice održati će se Okrugl stol na temu: “Sudioničko upravljanje u kulturi”. Na sastanku će sudjelovati predstavnici otočkih turističkih zajednica, predstavnici lokalne samouprave, nekih značajnih institucija, ali i gosti iz TZ grada Šibenika kao i JU Tvrđava Kulture Šibenik. Tema sastanka “SUDIONIČKO UPRAVLJANJE U KULTURI” ima za cilj razmjenu iskustava ustanova i organizatora kulturnih događanja kao i definiranje smjernica za poboljšanje suradnje civilnog i javnog sektora na nivou otoka Murtera a i šire.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here