NATJECANJE Najbolje fritule u Jezerima peče – Velšanka

0
2329
Željka i Slavica iz Walesa rade najbolje fritule (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Na Trgu Jezerana u ponedjeljak navečer je bilo prilično živo – održana je prva jezerska Fešta o kroštul’ i fritul’. Nova ideja je jako dobro prihvaćena od turista i domaćih.

I iako su domaćice (i domaćini) mogli pokazati više hrabrosti i pred strogim žirijem pokazati umijeće pečenja fritula, nije bilo po onoj da se prvi mačići u more bacaju. Fešta je uistinu uspjela. Kroštule su pečene kući i dijeljene su turistima kako bi ih se upoznalo s važnim dijelom lokalne gastronomske tradicije, dok je s fritulama bilo malo teže. Na štandove su Jezerani zajedno s receptom stavili brašno, jaja, jogurt, mlijeko, prošek i druge sastojke. Pa nek’ se snađu ako hoće kušati fritule.

Kroštule su se dijelile (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Bilo je tu prilično smiješnih i(li) zabavnih situacija s turistima koji su se prvi puta u životu sreli s fritulama, a odmah su “ubačeni” u natjecanje. Tako je bilo ekipom koja je pobijedila. Željka i Slavica iz Walesa sinoć su u Jezerima prvi put vidjeli fritule.

– On nas je tu ostavio i rekao, tu vam je recept, brašno i sve ostalo. Mislila sam da je on nekakav kuhar i da će nam pokazati kako se to radi, ali on je samo otišao i ostavio nas sa svim tim stvarima. Ali sve je ispalo dobro jer sam imala dobru pomoćnicu, a i domaće žene su nam govorile što trebamo raditi – ispričala nam je uz široki osmjeh Željka, Velšanka hrvatskog podrijetla.

Njoj i pomoćnici Slavici jako se svidjelo spremati fritule, pa ih je pekla dugo nakon završetka natjecanja i dijelila ih ljudima koji s u redu čekali pred štandom. Darovano joj je  fotografija Jezera autora Nevena Jovića otisnuta na platnu.

Rafael iz Krakova (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U pečenju fritula turisti su se okušali i izvan natjecateljskog dijela. Jedan od takvih je bio i Rafael iz Krakova.

– Vrlo je zabavno. Dobio sam recept i sve sastojke. Prvi put u životu to vidim. Inače kući u Poljskoj djeci znam peći razne pekarske proizvode, ali ništa slično ovom. Vrlo, vrlo zabavno i ukusno – rekao nam je Rafael.

U Hrvatsku s obitelji dolazi već 11. put. Svakim dolaskom se, kaže, nanovo oduševljava i drago mu je da je naučio raditi jednu našu domaću slasticu.

 

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here