BRKAN & BETINA Djevojčica s naslovne fotografije je Jagoda Bilić

0
2702
Prije nekoliko dana otkriveno je tko su baka i djevojčica s naslovne fotografije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U Muzeju betinske drvene brodogradnje sinoć je otvorena izložba koju svakako treba posjetiti – riječ je o izboru radova koje je sredinom prošlog stoljeća u Betini napravio Ante Brkan, glasoviti zadarski fotoreporter i jedan od najvećih hrvatskih majstora umjetničke fotografije.

Riječ je o izložbi fotografija iz fundusa Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar – Brkan & Betina – koja donosi 23 fotografije Betine koje je zadarski fotograf Ante Brkan napravio prilikom svoja tri posjeta mjestu u drugoj polovici 50-ih godina 20. stoljeća. Kako je za sinoćnjeg otvorenja izložbe Brkan & Betina kazala voditeljica Galerije umjetnina Narodnog muzeja Zadar Nevena Štokić, ovo je prva od četiri izložbe kojima se obilježava stogodišnjica rođenja velikog fotografa.

Marko Jović, Nevena Štokić i Kate Šikić Čubrić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Marko Jović, koji je zajedno s Nevenom Štokić zaslužan za likovni postav izložbe, koncepciju i izbor fotografija, otkrio je ono što su se pitali svi koji su vidjeli najavni vizual izložbe B & B – tko su baka i djevojčica uhvaćene na ulici podno betinske crkve sv. Frane?

– Baka i unuka su Luce i Jagoda Bilić koje su u ono vrijeme živjele neposredno kraj crkve. Jagoda danas živi u Zadru i prije tri dana prvi put je vidjela ovu fotografiju – rekao je Jović.

Među nekoliko desetaka tisuća fotografija koje je iza sebe ostavio Brkan bilo je prilično teško pronaći one koje su napravljene u Betini, a još teže za izložbu odabrati 23, koliko ih stane u neveliki prostor. No, kako je kazao Jović, ovo je tek početak priče. Bit će još pronađenih fotografija i izložbi, a do tada vrijedi pogledati ovu.

Do odlaska u Muzej, zavirite u fotogaleriju i pogledajte kako su na izložbu reagirali oni koji su bili na otvorenju.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here