“PROJEKT SVIH PROJEKATA” Potpisan 156 milijuna vrijedan ugovor za kanalizaciju Murtera i Betine

0
5510
Rukovanje nakon potpisa (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Načelnici općine Murter-Kornati i Tisno Toni Turčinov i Ivan Klarin potpisali su danas u Murteru s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem, generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i direktorom šibenskog Vodovoda Franom Malenicom Ugovor o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt izgradnje sustava odvodnje za aglomeraciju Betina-Murter.

– Riječ je o projektu ukupno vrijednom  155.864.266,25 kuna, od čega preko 85 milijuna kuna ide iz bespovratnih sredstava EU, preko 30 milijuna kuna financira Ministarstvo, odnosno Hrvatske vode, a ostatak jedinice lokalne samouprave. Držimo da je ovo najbolji mogući način financiranja projekta komunalne infrastrukture koji uvelike podiže životni standard i upravo zbog tog čestitam na pripremi dokumentacije. Projektom je predviđena izgradnja mreže odvodnje na području naselja Murter i Betina, bit će izgrađeno preko 30 kilometara cjevovoda i rekonstruirano preko 13 kilometara vodovodne mreže, izgradit će se šest crpnih stanica i uređaj za pročišćavanje otpadnih voda. Sve to pokazuje koliko je ovo snažan infrastrukturni projekt – rekao je ministar Ćorić, čestitajući supotpisnicima na velikom učinjenom poslu.  

– Ovo je veliki dan za dvije općine na otoku. Murter je jedno jako turističko mjesto koje velikim koracima grabi naprijed, ali očuvanog okoliša i čistog mora, pa tako ni turizma, nema bez rješavanja problema odvodnje otpadnih voda. Ovo je jedan od naših najvećih projekata – rekao je Turčinov zahvaljujući svima koji  su sudjelovali pripremi projekta, istaknuvši pritom i zasluge svojih prethodnika Ive Marušića i Ivana Božikova.

– Ovo je projekt budućnosti, svi mi ulažemo jako puno truda u našim lokalnim samoupravama u pripreme turističke sezone, ali ozbiljnijeg razvoja turizma na otoku bez sustava odvodnje nije moguć – rekao je načelnik Klarin.

Potpisivanje ugovora (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Bit će mnogo nervoze i bit će potrebno mnogo strpljenja da se ovo izvede kako treba, ali trebamo biti svjesni da je to projekt svih projekata na kojem počiva budućnost sveukupnog razvoja našeg otoka, a pogotovo naše glavne djelatnosti, turizma – rekao je Klarin uz zahvale Općini Murter-Kornati, Ministarstvu, Hrvatskim vodama, a posebno suradnicima koji su rješavali mukotrpan posao sređivanja imovinsko-pravnih odnosa na trasi sustava odvodnje.

Načelnik Klarin je rekao kako vjeruje i da će do kraja godine biti potpisan i ugovor za sustav odvodnje drugog dijela otoka, odnosno za Pirovac, Tisno Jezera

Radovi bi trebali početi iza Nove godine, a završetak i puštanje u rad sustava odvodnje predviđa se do kraja 2022. godine.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here