PJESNIK U RATU Predstavljena knjiga “Na 130 – Dnevnik” Branka Pavlova

0
2136
Branko Pavlov "Na 130 - Dnevnik" (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom Dana državnosti Narodna knjižnica i čitaonica u Tisnom sinoć je u atriju palače Katunarić predstavila novi literarni pothvat Tišnjanina Branka Pavlova – “Na 130 – Dnevnik”.

Riječ je o zbirci ratnih zgoda i nezgoda te stihova koje je Pavlov bilježio tijekom svog sudjelovanja u Domovinskom ratu, tijekom kojeg je u 113. brigadi Hrvatske vojske bio topnik u bitnici dalekometnih topova kalibra 130 milimetara.

– Sadržaj dnevnika, onako iz prve ruke, daje sliku života branitelja u tom vremenu. Kroz dnevnik se zrcali život tog vremena. U važnom trenutku nastaje inspirativna, suvislo kreativna pjesma. Kroz Brankove misli zrcali se strepnja, stremljenja, strahovi i hrabrost, radosti i tuge baš svih branitelja, kroz jednostavne ljudske izričaje osjećaja i misli, kroz naznake događaja, sažeto, konkretno i jasno daje se slika jedne vremenske epizode u stvaranju Domovine – napisao je o knjizi Branka Pavlova Goran Grguričin, jedan od glavnih organizatora obrane Šibenika i autor predgovora.

Predstavljanje za Dan državnosti u atriju palače Katunarić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Sam Grguričin nije mogao doći na predstavljanje, pa su njegove riječi čitale Sanja Henjak i Iva Crvelin.  Iako su tijekom rata po zvuku detonacije i civili uvijek znali točno odrediti vrstu i kalibar oružja, sinoć je, hvala Bogu,  u atriju palače Katunarić trebalo objašnjavati naslov knjige. I za to su iskorištene riječi Gorana Grguričina:

Sto trideset u svijetu Branka Pavlova bila je majka oružja. To je artiljerijsko oružje među najuspješnijima i najpouzdanijima, moćno oružje kojim se ruše neprijateljski položaji, uništava neprijateljska tehnika i napadačka sila. Top 130 je dalekometno oružje, oko 27,5 kilometara dometa, a u određenim okolnostima i dalje, težine oko osam tona cijevi duge 12 metara i s posadom od osam topnika… 

Branko Pavlov odgovorio je zašto ove svoje bilješke izdaje tako kasno, čak 27 godina nakon što je otišao u rat. – Zapravo sam se dugo dvoumio. Nisam znao treba li uopće objaviti ove moje bilješke, nastale na terenu. Neki su mi čak prigovarali da sve opisujem kao da smo bili na izletu, a ne u ratu, što mi je danas drago. Na koncu sam uvidio da treba o ratu pričati, da se ne zaboravi – rekao je Pavlov.

Slavko Marov, predsjednik lokalne udruge branitelja, rekao je da Tisno, iako mjesto nije bilo na prvoj crti, ima jako mnogo materijala za knjige ratnog sadržaja. – Tisno je dalo svoj veliki doprinos Domovinskom ratu, rijetki su Tišnjani koji su bili u “Minhenskoj bojni”, ali rijetki su i oni koji kao Branko Pavlov mogu nešto ovakvo napisati. I zato mu hvala – rekao je Marov.

Ratnik i pjesnik Branko Pavlov – Bajoka (Foto: rudinapress/H. Pavić)

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here