Murter, Tisno, Pirovac i cijela Hrvatska danas slave partizane

0
3123
Pirovčani su pošast odali na grobu Vesele Jurić (Foto:Rudinapress/FB Ivan Gulam)

Hrvatska danas slavi Dan antifašističke borbe, državni praznik kojim se svakog 22. lipnja obilježava dan kada je 1941. u šumi Brezovica kod Siska ustrojena jedna od prvih antifašističkih postrojbi u Europi, Prvi sisački partizanski odred.

Sinoć su položeni vijenci pod spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama rata u Tisnom, dok je počast partizanima u Pirovcu i Murteru odana jutros. Čelnici Općine Pirovac i tamošnjih političkih stranaka upalili su svijeće i položili vijence na grobu Vesele Jurić, studentice medicine iz Splita koja je poginula spašavajući teško ranjene.
– Baš mi u Hrvatskoj prvi smo u Europi ustali protiv fašizma i na to možemo biti ponosni – napisao je načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam.

Spomenik palim borcima NOR-a u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Predstavnici Općine Murter-Kornati povodom Dana antifašističke borbe su polagali vijence i palili svijeće u spomen parku na Velikoj vodi.

Načelnik Ivan Klarin čestitao je građanima Dan antifašističke borbe sa internetskih stranica Općine Tisno:

– Antifašizam je utkan u temelje hrvatske državnosti i suvremene europske obitelji kojoj pripadamo pa sa velikim ponosom, ali i osjećajem odgovornosti svima onima koji su nam omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira, demokracije i tolerancije, ističemo veliko hvala. Čestitam svima Dan antifašističke borbe – napisao je tišnjanski načelnik.

Slične čestitke uputio je i šibensko-kninski župan Goran Pauk, kao i cijeli državni vrh – premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

– Svojim sudjelovanjem na strani Saveznika hrvatski je narod, zajedno s pripadnicima nacionalnih manjina, dao važan doprinos pobjedi nad fašizmom i nacizmom. Proglašenjem Federalne Države Hrvatske i drugim odlukama ZAVNOH-a sačuvana je hrvatska državnost i postavljen temelj za proglašenje demokratske i neovisne Republike Hrvatske, koju smo obranili od velikosrpske agresije i oslobodili u Domovinskom ratu – stoji u čestitci hrvatske predsjednice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here