Dvoglasno glagoljaško pjevanje otvorilo betinski Tjedan folklora

0
2611
KUU Kunjka u betinskoj crkvi sv. Frane (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nastupom pučkih pjevača župe sv. Tome apostola iz Tkona sinoć je crkvi sv. Frane otvoren betinski Tjedan folklora.

Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola okupljeni u KUD-u Kunjka aktivni su na čuvanju i afirmaciji glagoljaškog crkvenog pjevanja i ostale baštine Tkona, Pašmana i okolice. Osim ovakvih nastupa koje priređuju diljem Hrvatske, Glagoljaško pučko crkveno pjevanje zaštitili su oznakom Hrvatski otočki proizvod te su izdali multimedijalnu monografiju (CD i DVD) pod nazivom “Tkon – Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji”.  Tkonski pučki pivači posebni su po svom dvoglasnom, muško-ženskom pjevanju, tako je da je njihov nastup u betinskoj župnoj crkvi bio prilično dobro posjećen od strane Betinjana i njihovih gostiju.

Pred početak nastupa dobrodošlicu im je izrazila Marinka Fržop, predsjednica betinskog KUD-a “Zora”, domaćina Tjedna folklora. Naglasila je kako se zahvaljujući ovim pjevačima malo gdje kao na Tkonu može naći očuvana kulturna baština koja danas ima neprocjenjivu vrijednost.

Betinski Tjedan folklora nastavlja se večeras (utorak, 19. lipnja) s Večeri betinske beside. S početkom u 21 sat ispred Muzeja betinske drvene brodogradnje moći će se čuti narodna pjesma betinskog kraja. Sudjeluju Oliver Jakovčev, Dinko Škevin i KUD ‘Zora’.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here