SLANICA Pješčana plaža prekrivena je oblucima, ali srećom, ne zauvijek

8
11788
Slanica je ovako izgledala u nedjelju (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Jedna od najljepših i najpopularnijih pješčanih plaža na hrvatskoj obali Jadrana više nije pješčana.

Pijesak koji je Slanici i Murteru donio slavu na početku kupališne sezone je prekriven riječnim oblucima, što je izazvalo zaprepaštenje mnogih. – Zaboravili ste se pohvaliti nasipavanjem prirodne pješčane plaže Slanica s oštrim KAMENJEM. Upravo zbog svoga pijeska Slanica je uvijek bila navedena medju 10 najljepsih plaža na Jadranu! Jeste li obavijestili obitelji s malom djecom koje su uplatile ljetovanje na Murteru da na otoku nemate više nijednu pješčanu plažu, a to je njihov glavni razlog dolaska na otok Murter? – jedan je od komentara koje smo dobili od razočaranih murterskih gostiju.

Riječni obluci na Slanici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uistinu, dolaskom na Slanicu, vidi se da su obala i morsko dno dokud seže pogled prekriveni oblucima. Kako doznajemo u Općini, bila je riječ o radovima za pripremu turističke sezone, financiranih sredstvima proračuna i donatora kojima je želja bila urediti plažu i učiniti je ljepšom. Načelnik Toni Turčinov priznaje da šljunak nasipavanje oblutaka na pješčanu plažu možda nije bio najbolje rješenje.

– Čišćenje pješčane plaže uvijek je predstavljao problem, a plaža bi uistinu izgledala ružno kada bi se pijesak povukao i kad bi se na mjestima gdje bi željeli vidjeti pijesak pojavljivalo kamenje. Nasipanjem nekoliko kamiona šljunka taj smo problem riješili, no pojavili su se drugi – kaže načelnik Turčinov, koji se ni trenutka nije libio priznati da je nasipanje šljunka na pješčanu plažu bila pogreška.

Pijesak je nestao (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Da, sada su zadovoljni oni kojima je smetalo što plaža nije urednija, ali se bune oni čija se djeca žele igrati u pijesku ili jednostavno u pamćenju imaju pješčanu Slanicu u njenom najboljem izdanju, u trenutku neposredno nakon što je more nanijelo pješčane dine koje su još uvijek čiste i uredne. Neka budu bez brige. Pijesak sa Slanice nitko nije odnio. Već prvo jugo će ga vratiti na njegovo mjesto, a obluci će ostati ispod njega. Isto tako, vrlo skoro, prije početka prave sezone, podići ćemo na plaži pješčanik u kojem će se djeca moći igrati i onda kada more povuče pijesak s plaže – obećao je Turčinov.

Najavljuje kako će Općina nakon sezone svakako poduzeti korake da se nađe sveobuhvatno i trajno rješenje za Slanicu, kojim će svi biti zadovoljni. Napominje kako osim samog pijeska i pješčanika ovdje ima i puno drugih, mnogo težih problema čije je rješavanje puno važnije i preče, ali i zahtjevnije.

 

 

8 KOMENTARI

 1. To je Smrtni i Ekoloski grijeh , protiv Boga i Priride . Trebas imati puno puno hrabrosti za ucititi takvo sto i vrlo vrlo malo razuma.

 2. Čak je i prva smeđu slikama dolje laž i prevara je sugerira da su nasuli Slanicu s “malo zobljenog kamenja” iliti oblutaka, čisti falsifikat (fake). Nasuli su Slanicu najgrubljim oštrim tucanikom a ne nekim “oblucima”.
  Tu škalju mogu dva radnika skupiti lopatama za dva dana i utovarit u kamion pa neka općinari nakrcaju dva kamiona sabuna na Dugom otoku gdje ga ima u izobilju i dovezu na Slanicu, to im je poruka da se iskupe. I neka prestanu intervenirati po svim drugim plažama.

 3. Čak je i prva među slikama dolje laž i prevara jer sugerira da su nasuli Slanicu s “malo zaobljenog kamenja” iliti oblutaka, čisti falsifikat (fake). Nasuli su Slanicu najgrubljim oštrim tucanikom, a ne nekim “oblucima”.
  Tu škalju mogu dva radnika skupiti lopatama u dva radna dana i utovarit u kamion pa neka dovezu dva kamiona sabuna s Dugog otoka gdje ga ima u izobilju, to im je poruka. I neka prestanu intervenirati nasipavanjem tucanika po svim drugim plažama. Ovo je naručeni PR članak.

 4. Ovo je pravi PR članak naručen iz općine: falili smo, skužajte, more će popraviti to što smo mi pokvarili.. samo se nigdje ne navodi da će moru trebati barem 200 godina da popravi ono što su ljudi pokvarili.. zašto općina to sama ne bi popravila i dovela plažu u izvorno stanje. Lako za turiste, naći će oni drugu pješčanu plažu na Jadranu i samo se preseliti, nakon što ovo ljeto s Murtera odu s osjećajem da su prevareni, ali to ste prvenstveno napravili sebi i svojoj djeci

 5. Poštovana redakcijo, molim Vas istražite koliko Murter ima projekata s potpisom g.Nikole Bašića, rodjenog Murterina, koji je svjetsku slavu donio i Zadru i Šibeniku.. i zašto je tome tako

 6. Nakon toliko godina i dolazaka kao mali klinac, došao sam sa svojom djecom kako bi i ona uživala u jednoj od najljepših plaža na jadranu. Sada izgleda kao loša kopija bijednih plaža, dosta gorih nego jarunskih.
  Bolje bagere pripremite i skidajte ovo što ste stavili, pa ponovo nasipajte pijesak jer ćete imati sve manje gostiju.
  Ps. Promijenite sada slike na netu i svim razglednicama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here