Ansambl Lado u Jezerima izvodi plesove starih Jezerana

0
1407
Lado (Foto: Lado)

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nastupit će u Jezerima u srijedu 13. lipnja na Trgu Jezerana, s programom prikazanim samo mjesec dana ranije u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

U organizaciji Općine Tisno, Turističke zajednice mjesta Jezera i Kulturno-umjetničkog društva Koledišće iz Jezera, nacionalni folklorni ansambl Lado održat će cjelovečernji koncert narodnih pjesama i plesova Hrvatske na Trgu u Jezerima 13. lipnja 2018. godine. I sam dolazak nacionalnog Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske izniman je događaj i čast za domaćina. No, kad Lado gostuje s repertoarom koji sadrži i originalne i izvorne plesove mjesta domaćina, onda su događaj i čast neizmjerni.

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO nacionalni je profesionalni folklorni ansambl osnovan 1949. godine, sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskog prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Kako stoji u opisu na stranicama LADA, Plesni program „Ideju regruti“ prikazuje koreografije iz različitih dijelova Hrvatske te na repertoar Ansambla LADO prvi put donosi pjesme i plesove Hrvata u Češkoj, mjesta Orlec na otoku Cresu i Jezera na otoku Murteru. Nazvan je prema istoimenoj koreografiji dr. sc. Ivana Ivančana kojom završava prvi dio koncerta.

U 69 godina postojanja, Ansambl LADO je održao preko 5000 koncerata na gotovo svim kontinentima i osvojio brojne nagrade. Mnogi LADO nazivaju „putujućim muzejom“ jer osim vrhunske izvedbe, umjetnici Ansambla na pozornici prikazuju i jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote od kojih su neke stare i više od stotinu godina.

– Uz odličan program koji će izvesti Ansambl LADO, posebno nam je zanimljiv dio u kojem plešu plesove iz Jezera u našim nošnjama, za koje je svojim stručnim okom kostimografiju odradio voditelj KUD-a Koledišće Nenad Milin – poručuju organizatori i pokrovitelji iz jezerske turističke zajednice, Općine Tisno i KUD-a Koledišće Jezera.
Nastup Lada na Trgu Jezerana počinje u 21,30 sati i besplatan je za sve gledatelje. To je važno napomenuti jer se za pogledati i poslušati isti program u Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog 13. svibnja ove godine plaćalo 80, 100 i 120 kuna, ovisno o lokaciji sjedala.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here