Utkino Tisno Spa & Lifestyle Resort – 80 hotelskih soba, 50 apartmana i 25 vila na Jazini

0
6900
Vizualizacija idejnog rješenja budućeg kompleksa na Jazini (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Arhitekti i konzultanti predstavili su vijećnicima koncept turističkog kompleksa najviše kategorije – koji će kategorizaciju 5 + zvjezdica i biti “nešto što u Hrvatskoj još nije viđeno”.

Na 8. sjednici Općinskog vijeća Općine Tisno u četrvtak navečer se nije, kako su mnogi očekivali, raspravljalo o zahtjevu Vijeća Turističke zajednice o za opozivom dozvole za rad i dozvole za prekoračenje dopuštene razine buke Beach bara Vortex. O pitanju o kojem ovisi ostanak The Garden Festivala u Tisnom odlučivat će se na 9. sjednici zakazanoj za ponedjeljak, dok je ova bila rezervirana za ništa manje sudbonosnu temu – vijećnicima je predstavljen prijedlog idejnog rješenja Utkino Tisno Spa & Lifestyle Resort Concept, turističkog kompleksa visoke kategorije koje u turističkoj zoni Jazina – Prisliga gradi ruski investitor Aleksej Frolov, odnosno tvrtka Aqua Relaxio d.o.o.o. registrirana u Tisnom.

Općinsko vijeće Općine Tisno (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Idejno rješenje izradio je arhitektonski ured Borisa Podrecce iz Beča koji je do sada imao nekoliko velikih hotelskih projekata u Hrvatskoj, poput hotela Punta Skala u Petrčanima, Lacroma u Dubrovniku ili Maraska u Zadru.

Arhitekt Ivan Ackerman predstavio je zamisao luksuznog kompleksa s hotelom od 80 soba i 160 kreveta i 14.000 četvrornih metara prostora, 50 jednosobnih, dvosobnih i trosobnih apartmana veličine od 60 do 100 metara četvornih te 25 vila veličine od 115 do 300 četvornih metara. Kako je uvala Jazina okrenuta prema uskom pirovačkom kanalu, autor je želio proširiti panoramski pogled postavljajući objekte kompleksa što više, tako da s njih istovremeno, koliko je moguće, puca pogled i na Vransko jezero i na Murtersko more. Središnji, najmarkantniji sadržaj kompleksa je hotel, kojeg bi postavili najbliže plaži, dok bi vile, koje zahtijevaju najveću razinu privatnosti, bile postavljene najdalje. Zamisao je da kompleks bude ekološki. U njemu nebi bilo pristupa automobilima ni autobusima, već bi tu prometovala samo električna hotelska vozila. Na plaži ispred hotela bio bi uređen plažni klub sa svim sadržajima, restoranom,  dječjim kutkom, sportskim igralištima, centrom za sportske aktivnosti i svim ostalim sadržajima koji prate hotel s pet zvjezdica. Tu bi bila i hotelska lučica s 25 vezova za brodove dužine do 25 metara i svim ostalim sadržajima koje mora imati jedna marina.

Idejno rješenje ureda Borisa Podrecce predstavio je arhitekt Ivan Ackerman (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Konzultant Peter Zuchenbacher, predstavljajući koncept resorta kategoriziranog s 5+ zvjezdica, rekao je da im je pri njegovom kreiranju ključno bilo da bude otvoren cijelu godinu. Od svibnja do rujna to će biti luksuzni hotel namijenjen morskom odmoru gostiju visoke platežne moći, dok će tijekom ostatka godine naglasak biti na zdravstvenim uslugama.

– To neće biti bolnica, već hotel sa zdravstvenim programima, programima reguliranja tjelesne težine, detox, antigae, antistres programima, gdje će uz liječnike i ostalo osoblje koje je zaposleno cijelu godinu gostovati zvijezde joge, shaolina i velika sportska imena – rekao je Zuchenbacher. On je ujedno i autor koncepta hotela Punta Skala, a Utkino Tisno bit će, kazao je konzultant, “ekskluzivniji, nešto što u Hrvatskoj još nije viđeno”.

Za izradu izmjena i dopuna urbanističkog plana uređenja potrebno je otprilike dva mjeseca  do njegove pripreme za javnu raspravu, odnosno pola godine do njegova donošenja, dok su rokovi izgradnje za ovakve komplekse do dvije godine.

O ovoj temi Vijeće nije glasovalo, već je tek upoznato s projektnim dokumentom koji će biti podloga za izmjenu i dopunu urbanističkog plana uređenja Turističke zone Prisliga – Jazina. Vijećnici su imali niz pitanja za autore arhitektonskog rješenja i koncepta te direktoricu tvrtke Aqua Relaxio d.o.o. Anastasiu Petričević. Među ostalim, iznijeli su i svoje bojazni o mogućoj prodaji vila i apartmana, zanimao ih je u kojoj će mjeri plaža na Jazini ubuduće biti otvorena za ljude koji su se do sada tu kupali, kao i rokovi u kojima će kompleks biti završen.

Anastasia Petričević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Otvorenost plaže, rečeno je, ovisit će o koncesijskom ugovoru koji još nije potpisan. Nije namjera da plaža bude potpuno zatvorena, ali gosti koji plaćaju cijenu hotela ove kategorije, rekla je Petričević, očekuju određenu razinu privatnosti. Prodaje vila i apartmana, kaže, neće biti, već su svi dijelovi kompleksa namijeni kratkoročnom najmu. Investitorima je kao i cijelom Tisnom u interesu da gradnja započne čim prije, no procedura je zahtjevan i dugotrajan proces.  – Do sada je uložen velik novac i godine rada velikog tima ljudi. Svaki dan prolazim ovuda, pa se i ja pitam se kada će više početi radovi – rekla je Petričević.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here