SPAŠAVANJE GARDENA Vijeće TZ-a traži oduzimanje dozvole Vortexu, koji predlaže partijanje – sa slušalicima

4
4925
TZ traži da se Vortexu oduzme dozvola (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Vijeće Turističke zajednice Općine Tisno na svojoj današnjoj sjednici je uz prisutnost ovdašnjih ugostitelja, uključujući i vlasnike The Gardena i Vortexa, donijelo odluku da se pokuša opozvati odobrenje za rad i odobrenje za prekoračenje dopuštene razine buke Vortexu.

Odobrenja za rad i buku Vortexu (POVEZNICA) bili su povod odluci The Gardena da 2019. godine napusti Tisno (POVEZNICA), radi čega je Turistička zajednica Općine Tisno pokrenula peticiju među ugostiteljima i sazvala današnju sjednicu na kojoj se raspravljalo o o budućnosti tišnjanskog turizma bez Gardena.

– Ostanak festivala elektronske glazbe u Tisnom je strateški interes ovdašnjeg turizma. Ne može interes jednog ugostitelja biti nadređen interesu stotina – rekao je direktor Ureda TZ-a Filip Henjak obrazlažući prijedlog opoziva spornih odluka Općinskog vijeća koje su bile povod najave odlaska The Gardena.

Filip Henjak (Foto: rudinapress/H. Pavić9

Okupljeni članovi Turističkog vijeća i ugostitelji bez iznimke su se izjasnili da festivali elektronske glazbe nemaju alternative i da je potrebno učiniti sve da The Garden ostane u Tisnom.

Vlasnik The Gardena Nick Colgan se pohvalio kako je nakon objave odluke o odlasku iz Tisnog dobio ponude više od deset destinacija koje su ove festivale spremni ugostiti. No, ostavio je i mogućnost ostanka u Tisnom

– Objava odlaska je imala nevjerojatan odaziv, kako lokalne tako i međunarodne zajednice. Organizatori svih naših festivala su sto posto uz našu odluku, ali bez obzira na to, mi se još uvijek nadamo da možemo naći neko rješenje da ostanemo u Tisnom i da ćete nam u tome pomoći – rekao je u svom obraćaju Colgan.

Vijeću TZ-a i ugostiteljima obratio se i Nick Colgan (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na sjednici su bili i vlasnici Vortexa, Mario Živković i Ana Mić. Zanimljivo, nisu govorili protiv namjere TZ-a da od Općinskog vijeća traži opoziv odobrenja za rad i buku Vortexa. Bunili su se zašto direktor TZ-a nije predstavio alternativno rješenje koje su ponudili nakon najave odlaska The Gardena zbog buke iz Vortexa.

– Nije predstavljeno jer smo u podne dobili dopis odvjetničkog ureda koji zastupa Vortex. Na dopis ćemo se očitovati u vrlo kratkom roku – rekao je direktor TZ-a Filip Henjak.

Alternativno rješenje predviđa da gosti Vortexa partijaju sa slušalicama na glavama, ali ništa detaljnije o tome nije rečeno.

Mario Živković i Ana Mić nisu su se protivili prijedlogu da im se oduzme dozvola za rad (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prijedlog da se od Općinskog vijeća zatraži opoziv odluke o odobrenjima za rad i buku Vortexa prihvaćen je jednoglasno, tek s jednim suzdržanim glasom.

Odlazak festivala od kojeg posljednjih šest godina živi ovdašnji turizam i sve ostale grane, tema je svih razgovora u Tisnom posljednjih dana. Ne može se reći da je mjesto po ovom pitanju podijeljeno, jer svi žele da The Garden ostane, ali svakako je situacija na granici incidenta. O tome je na današnjoj sjednici Vijeća TZ-a svjedočio i načelnik Općine Tisno Ivan Klarin.

Prijetnja načelniku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ne mogu se oteti dojmu da su sporne odluke Općinskog vijeća s posljednje sjednice političke i usmjerene protiv mene osobno. Sutra imamo sjednicu u vezi gradnje hotela na Jazini i očekujem sličan scenarij – rekao je Klarin.

Atmosferu linča koja je zavladala oko Gardena vjerno dočarava prijetnja koju je načelnik dobio preko jedne društvene mreže. “Vješamo po afterima”, netko je napisao u poruci načelniku uz fotografiju dvije omče za vješanje na suncobranu beach bara.

Načelnik Ivan Klarin (Foto: rudinapress/H. Pavić)

Evo i audiozapisa današnje sjednice Vijeća TZ-a:

4 KOMENTARI

 1. I was deeply saddened and shocked to learn that the Council is threatening to revoke the licence of Bar Vortex.

  My friends and I travel to Tisno every year. One of the main reasons is Bar Vortex. Tisno is such a beautiful place, with such wonderful, welcoming people, and Bar Vortex is a symbol of all of that for us.

  I also met my partner of two years there in July 2016, and we are about to have our first child together.

  I have never known there to be any trouble at Vortex. I can’t see how it could possibly cause a nuisance to anyone. Mario is a fantastic and respectful manager, and host. Vortex does not take business away from the Garden, or Tisno. It generates business for everyone. I have spent more money at the Garden festival as a result of Vortex! I can think of no good reason why the licence should be revoked.

  We come every year and spend a lot of money, not only in Vortex, but also in the Garden, and Tisno itself.

  If Vortex has its licence revoked, we will not be visiting any longer.

  Roger Hardwick
  Partner, Brethertons Solicitors LLP

 2. “Ne može se reći da je mjesto po ovom pitanju podijeljeno, jer svi žele da The Garden ostane […]“. Ako se pod “svima” podrazumijevaju oni koji imaju ekonomski interes od festivala, onda je ova izjava sigurno točna. Ali u Tisnom je i mnogo kućevlasnika kojima je ljetovanje upropašteno zbog buke i neprimjernog ponašanja festivalaca, a njih se nikad ne pita za mišljenje, iako već desetljećima sudjeluju u ekonomskom životu mjesta. Nisam sigurna da je podrška festivalu baš tako jednoglasna.

 3. I am shocked it was such a lovely place to go during the day where you felt comfortable and the staff couldn’t be more helpful with planning your trip around the people and the vibe at Vortex is why I bring my family to Tisno every year it would be a terrible loss to Tisno

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here