Joško Šupe i Igor Meić u utrci za mjesto šefa županijskog SDP-a: Protivnici podjela i neoliberalizma u SDP-a

0
2192
Joško Šupe i Igor Meić (Foto: Rudinapress/SDP)

Pirovčanima politika u posljednje vrijeme dobro ide. Načelnik Ivan Gulam je lani izabran za predsjednika Županijske organizacije HNS-a i potpredsjednika nacionalne organizacije te stranke, a direktor TZ-a Igor Meić bi mogao postati predsjednik Županijske organizacije SDP-a.

Ususret unutarstranačkim izborima koji se održavaju 16. lipnja prenosimo tekst izvrsne poznavateljice ovdašnje političke scene Davorke Blažević objavljen 1. lipnja na portalu Tris.com.hr pod naslovom “Joško Šupe i Igor Meić u utrci za šefa ŽO SDP-a: Protivnici podjela i neoliberalizma u SDP-u“.

Šibenik nije Zagreb, niti je ovdašnja unutarstranačka kampanja SDP-ovih takmaca za prvog županijskog socijaldemokrata tako uzbudljiva kao ona zagrebačka, ali bi svakako mogla biti zanimljiva. U igri su dva kandidata za budućeg šefa ŽO SDP-a: 49-godišnji Joško Šupe, gradski vijećnik i jedan od najaktivnijih šibenskih SDP-ovaca, kojemu na megdan izlazi znatno mlađi, 33-godišnji Igor Meić, pirovačka akvizicija u naponu snage. Šupe ne pretendira čak ni na možebitnu funkciju župana na idućim lokalnim izborima, a kamoli zastupničku, za razliku od Meića koji se u slučaju pobjede na unutarstranačkim izborima u SDP-u županije, nada kandidaturi za budućeg šibensko-kninskog župana. A poslije, što bude, bit će…
Oba su sportskog duha, što jamči napetu utakmicu do kraja, s tim što Šupe preferira tenis, a Meić je više tip za teretanu, trčanje, održavanje kondicije i vitalnosti, kako to sam kaže. Zajednička im je želja za konsolidiranjem SDP-a, čemu se nadaju i sami pridonijeti, i dokidanje podjela u stranci na dva ili više suprotstavljenih tabora. Koji god od njih pobijedi, računa na suradnju i pomoć onog drugog. Uostalom, oba se kunu da im je cilj prije svega snažan SDP, ali samo kao sredstvo za ostvarivanje javnog dobra. Šupe čak otvoreno ističe da mu je politika hobi, a ne egzistencijalno pitanje, a slično je i s Meićem, koji se na političkoj poziciji ne misli “uhljebljivati”, jer je u politiku ušao da bi je mijenjao, što će svakako zahtijevati predan i naporan rad.

Igor Meić predaje kandidaturu (Foto: SDP)

Meić se oko kandidature nije ni za trenutak premišljao, ta je odluka u njemu bila zrela, i kad je došlo vrijeme izbora, nije dvojio. Šupe se premišljao oko takvog angažmana, svjestan da dužnost čelnika županijske stranačke organizacije zahtijeva velika odricanja, a ni obitelj mu nije bila baš sretna odlukom da se kandidira. No, prelomio je, ponajviše zahvaljujući brojnim članovima SDP-a koji su, kako veli, smatrali da ne bi bilo primjereno kad Šibenik, kao najveća SDP-ova organizacija u županiji, ne bi imao svog kandidata.
Oba kandidata veliki su kritičari neoliberalizma i zagovaraju povratak izvornim načelima socijaldemokracije od koje se SDP značajno otklonio zadnjih godina. Šupe u tom smislu u svom programu najavljuje poticanje članova na dijalog i slobodno iznošenje vlastitih stajališta, aktivniji rad na terenu, izlazak među članove i među građane kako bi se čuli njihovi problemi iz prve ruke.
Meić govori o krizi politike koja generira razne pokrete poput Živog zida ili Mosta. Ne drži ih nikakvim “trećim putevima”, tek populističkim pokretima. Ključnim problemom današnje demokracije smatra novac i manipulaciju. – O demokraciji smo mogli pričati 1989. i možda još jedno desetljeće poslije. Ali, sad trebamo pričati o slobodi i pravdi, koje nestaju radi novca i manipulcije u demokratskom uređenju- smatra Meić. – Imamo na djelu nejednakost, neki imaju više, neki manje, i to je problem slobode. A manipulaciju možemo najbolje vidjeti na primjeru izbora, gdje pobjeđuju oni koji imaju više novca. Svih se može kupiti, i to je ta tzv. telefon –politika- kako to naziva Meić. Zalaže se za prave, istinske politike, jer se samo tako, kaže, može vratiti povjerenje birača. – Treba ljudima pokazati da se uistinu borite za javno dobro, a ne za osobni interes, iako je mnogima naprosto neshvatljivo da je nekome još stalo do javnog dobra i da se za njega želi iskreno boriti, a ne samo za svoje egoistične ciljeve- poručuje u svojoj kampanji Meić, najavljujući angažman na bitnim pitanjima za građane i veću kvalitetu njihova života. – Želim, kao predsjendik ŽO SDP-a, stranku učiniti snažnim osloncem u borbi za veću kvalitetu života svih stanovnika naše županije. To i je politički cilj- naglasit će Meić- a dobitak izbora samo je sredstvo za ostvarenje tog cilja.

Joško Šupe (Foto: SDP)

Šupe je u svom programu fokusiran na nekoliko prioriteta, od organizacijske uređenosti, preko jačanja komunikacije unutar stranke do veće senzibiliziranosti spram problema i kritika građana. Meić bi odmah donio strategiju djelovanja s konkretnim planovima prilagođenim budućem programu za županiju. Želi ponuditi realan program, ne revolucionaran, ali svakako progresivan i izvediv. Koji donosi promjene. I on drži da treba biti prisutniji u svakoj općini, svakom gradu, djelovati kroz općinska i gradska vijeća , boriti se za sve što građanima nedostaje i biti vjerodostojan. Što si obećao to moraš činiti, smatra Meić.
Oba kandidata kritična su prema svojoj stranci i njezinom vodstvu, svjesni su sve lošijeg rejtinga SDP-a i devastacije stranke, oba žele ljude okupljati i uključivati, a ne isključivati i obezvrjeđivati. Šupe otvoreno kaže kako je rejting stranke sve lošiji, pred tim ne zatvara oči, ali ne želi ni bježati zbog činjenice da je stranka u krizi. Naprotiv, baš sada treba pomoći da se SDP konsolidira, da djeluje kao kvalitetna i konstruktivna oporba kako bi i na taj način dokazali da imaju snagu prave političke alternative, što im otvara put prema izbornoj pobjedi.
O svome stranačkom šefu kao čovjeku imaju samo riječi hvale, ne dvoje oko njegove moralnosti i poštenja, ali vide i njegove slabosti. Koje zaslužuju kritiku, samo ih Meić ne bi posredovao preko medija, nego unutar stranke.

– Ljudi uvijek imaju prevelika očekivanja od SDP-a- konstatira Meić. – Kad je Račan dobio izbore 2000. nastala je euforija. Račan je demokratizirao državu, ali se nije obračunao s korupcijom.Očekivalo se da će to učiniti Zoran Milanović, ali ne možemo reći da je tu bogzna što napravio, i već tada su počeli unutarnji obračuni. A onda je patio rad za državu. Bojim se da se slično i sad ne dogodi, iako smo sad u oporbi. Ali obračuni i dalje razdiru SDP. Davor Bernardić je legitimno izabran za predsjednika sa 65 posto glasova, a po Statutu SDP-a predsjednik vodi politiku stranke. On u startu nije dobio priliku za to, nego su odmah počeli raskoli. Mislim da se zasad ne nosi dobro s tim, taj kaos predugo traje. Jesam za kritiku, ali ne javno. A svi oni koji ga javno kritiziraju i pozivaju na njegovo rušenje, oni sabotiraju stranku, rade protiv stranke, a to članovi stranke ne smiju raditi. Jer niti bi Franko Vidović bio zastupnik u Saboru, ni Ivan Klarin načelnik općine, ni Joško Šupe gradski vijećnik itd. bez SDP-a. Bernardić ima svoje slabosti, a najveća je loša javna komunikacija. Ima i dobre politike ali ih ne zna iskomunicirati. No, on je iznimno moralan i etičan čovjek, iako se u politici, na tim razinama, to ne računa – govori Meić.

Šupe ima iskustvo rada u šibenskom Gradskom vijeću, Meić u općini Pirovac gdje su SDP i HNS koalicijski partneri. I taj savez, unatoč činjenici da su se “narodnjaci” pridružili HDZ-u na nacionalnoj razini, u Pirovcu dobro funkcionira. – A dok je tako i dok se provode projekti u interesu mještana Pirovca, oni projekti koji su u kampanji obećani, koji su dio programa SDP-a, Ivan Gulam kao HNS-ov načelnik u Pirovcu imat će podršku i SDP-a.
Šupe, pak, iskreno žali zbog nesmotrene, nepromišljene kandidature HDZ-ovca Antona Dobre za SDP-ovog dogradonačelnika u Šibeniku. To je bila apsolutno velika pogreška, kaže, s lime se slaže i Meić koji je i otvoreno izrazio neslaganje s tim samoubilačkim kadrovskim potezom tadašnjeg čelnika GO SDP-a Franka Vidovića. – Iskreno mi je žao- priznat će Šupe- što će se Franka Vidovića pamtiti upravo po tom potezu, po Antonu Dobri, a ne po projektima za koje je najzaslužniji, za obnovu tvrđave sv. Mihovil ili plažu Banj.
Kampanja je tek krenula. Oba kandidata imaju dobre izglede dobiti utakmicu i ne izgubiti stranačkog kolegu i prijatelja. Jer, ovo neće biti “rat do istrebljenja”, više prijateljsko nadmetanje. Tko bude uvjerljiviji, gorljiviji i ambiciozniji, imat će i bolje šanse za pobjedu. Jedan će igrati na iskustvo, drugi na strast. Što je od toga konkurentnije, odlučit će članstvo.

“Financijaš” kontra “PR-ovca”

Joško Šupe (1969.) diplomirani je ekonomist, završio je Ekonomski fakultet u Splitu i to prije redovnog roka, i odmah dobio posao. Prvi posao je dobio u Pomorskoj banci u Splitu, što ga je unekoliko odredilo prema bankarstvu. Kad se preselio u Šibenik, radio je u Zagrebačkoj, a potom i u Erste banci. Dok nije dobio priliku biti ravnatelj Lučke uprave čiji je zaposlenik i danas . Zaljubljenik je u tenis, i ta ga ljubav, kako veli, drži već 30 godina.

Igor Meić (1985.) je trenutno direktor Turističke zajednice u Pirovcu, a inače je diplomirao marketing u turizmu i ugostiteljstvu, a preostala su mu još samo četiri ispita na Studiju novinarstva i odnosa s javnošću u Zadru. Godinu dana je studirao i filozofiju, koja ga posebno intrigira i zaokuplja. Ali, nije imao vremena tome se do kraja posvetiti. U Pirovcu vodi udrugu za fitness, vodi već 5 godina teretanu, s braćom osniva agenciju za digitalni marketing i PR… Ukratko, hiperaktivan socijaldemokrat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here