DIPLOMACIJA I SMEĆE Veleposlanici šest zemalja čistili podmorje Murtera

1
2801
Čega sve ima u moru? (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša veleposlanici Kanade, Njemačke, Slovačke, Švedske, Švicarske i Velike Britanije zajedno s članovima organizacije WhiteFlag International čistili su jutros murtersko more od smeća.

Organizacija WhiteFlag Internationalpod vodstvom Krapljanina Kristijana Curavića u Murteru je danas započela ekološki projekt Ocean Ambassadors. U suradnji s Veleposlanstvom Kanade, Šibensko-kninske županije, Općine Murter-Kornati i Turističke zajednice Murter –Kornati od smeća je očišćeno podmorje ispred centra Murtera.

Zajedno s njima je ronio i načelnik općine Murter-Kornati Toni Turčinov. Izvukli su 25 vreća smeća, nekoliko automobilskih guma i jednu cijelu pentu.
– Loša vidljivost nam je danas najveći problem. No, kad naše smeće iz podmorja čiste diplomati, nije najvažnija količina izvađenog, već poruka koja se šalje – kaže načelnik Toni Tučinov.

– U organizaciji ovog događaja naišli smo na puno dobre volje, kako u samoj organizaciji  Ocean Ambassadors tako i među ljudima u Murteru. Drago nam je da su nas izabrali za domaćine i što smo na njihovu dobru volju uspjeli primjereno odgovoriti – rekao nam je između dva zarona načelnik Turčinov.

Toni Turčinov nije propustio osobno zaroniti (Foto: H. Pavić/Rudinapress)

Osim veleposlanicima i ekipi Kristijana Curavića, Turčinov zahvaljuje na sudjelovanju i Županiji i Turističkoj zajednici, a izdvaja i pojedince i institucije iz Murtera koji su podržali akciju, poput  Jurice i Marka Mistera iz Autokampa Slanica, Najada Sauvignon centra, strojara Luke Bare, DVD-a Murter, Komunalnog poduzeća Murtela, Petra Ježine i Denisa Kulušića te tvrtke RentAboat Runje koja je osigurala brodove.  – Dobro je ispalo i već smo dogovorili da će biti još ovakvih akcija – kaže Turčinov.

Veleposlanici i načelnik pred zaron (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prva diplomatska ekološka akcija u Hrvatskoj organizirana je s ciljem podizanja svijesti građana o jednom od najvećih ekoloških problema u svijetu – golemoj količini plastike i nerazgradivog otpada koje se nalazi na morskom dnu ili pluta morskim strujama te ugrožava morske organizme i zdravlje ljudi.
Projektu Ocean Ambassadors, kojem je cilj zaštita i sustavno čišćenje Jadranskog mora, osim suorganizatora akcije Daneila Maxymiuka, veleposlanika Kanade, pridružili i Thomas Eberhard Schultze, veleposlanik Njemačke Juraj Priputen, veleposlanik Slovačke, Lars Schmidt, veleposlanik Kraljevine Švedske, Stefan Estermann, veleposlanik Švicarske te Andrew Stuart Dalgleish, veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske.

Diplomati s izronjenim smećem – ne boje se zasukati rukave (Foto: Dejan Batak)

Kanadski veleposlanik Daniel Maksymiuk izrazio je zadovoljstvo akcijom.
– Oko 250 kilograma smeća koje smo danas izvukli iz mora nisu mala stvar, ali puno jače je to što smo poslali snažnu poruku o važnosti očuvanja mora – rekao je Maksymiuk.

– Zahvaljujem svim veleposlanicima koji su podržali ovaj projekt pa čak i osobno zaronili za zaštitu i očuvanje našeg mora. Svima skupa želim uspješan daljnji rad na provedbi ovog projekta i da kod svakog sljedećeg zarona izronjeni ‘ulov’ bude što manji jer ćemo upravo na taj način moći mjeriti uspješnost svih aktivnosti zaštite i očuvanja mora – kazao je župan Goran Pauk.

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here