KRKA Svjetski dan zaštite okoliša

0
1588

Povodom Svjetskog dana zaštite okoliša Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ u subotu, 2. lipnja na dječjem igralištu u Skradinu organizira raznolik i maštovit program za djecu.

Program počinje u 17 sati prigodnom predstavom Čovječja ribica Kazališta slijepih iz Zagreba. U 20 sati predviđena je edukativna predstava Pokaži Zemlju kazališne skupine Virko. U međuvremenu, djeca će uživati u poučnim i zabavnim igrama, vježbama i radionicama koje su za njih pripremili članovi udruga i sportskih društava, prijatelji Nacionalnog parka „Krka“ i zdravog okoliša.

Od sportskih društava sudjeluju: Ženski malonogometni klub Mirlović Zagora, Građanski košarkaški klub i Ženski košarkaški klub iz Šibenika, Jedriličarski klub Val, Vaterpolo klub Solaris, Biciklistički klub Skradin, Plivački klub Šibenik, Hrvatski nogometni klub Šibenik, Hrvatski kajakaški savez, koji će prezentirati osnove pojedinih sportova kako bi ukazali na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću kod djece.

Djelatnici Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ igrat će s djecom utrku u vreći, koodbojku, poligon, potezanje konopa, kružić-križić, a bit će postavljena i dva posebna stola – kreativni i energetski. Udruga Uzor održat će radionicu interaktivnog prepoznavanja vrsta otpada kroz praktične primjere i razgovor s djecom. Članovi ekološke udruge Krka iz Knina oslikavat će s djecom platnene vrećice na temu zaštite okoliša. Sportsko penjanje Vertikala iz Vodica organizirat će radionicu sportskog penjanja i slacklinea, dok će članovi DVD-a Skradin i Dubravice organizirati vježbu vatrogasnog poligona.

U povodu obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša JU „Nacionalni park Krka“ organizira i akciju čišćenja pod nazivom „Plastiku skupi, Zemlji se iskupi!“ kojom želi ukazati na svjetski problem zagađivanja okoliša. Akcija se provodi na raznim lokacijama Šibensko-kninske županije u kojoj sudjeluju brojne organizacije, škole, vrtići i drugi. Pridružite se i vi te svojim „malim“ velikim korakom učinite svijet boljim mjestom za život.

Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja, na dan kada je 1972. godine u Stockholmu održana konferencija Ujedinjenih naroda o ljudskom okolišu, na kojoj je usvojen Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP: United Nations Environmental Programme). Ove je godine službena tema na globalnoj razini obilježavanja Dana zaštite okoliša #BeatPlasticPollution te se aktivnostima nastoji ukazati na veliki globalni problem zagađivanja plastikom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here