Ostavka zbog odlaska Gardena – Silvio Šoda: “Stvorila se atmosfera linča”

0
3947
Glasovanje za odlazak Gardena (FOTO: Rudinapress/H. Pavić)

Nakon današnje službene najave odlaska The Gardena u Tisnom se strasti polako smiruju i polako se počinje uviđati što će za ovdašnji turizam značiti pljuska Općinskog vijeća Nicku Colganu, čovjeku koji je u Tisno doveo festivale elektronske glazbe i koji je od Vijeća u ponedjeljak tražio zaštitu od preglasne glazbe koju od 6 do 12 sati uz ogradu The Gardena proizvodi Vortex.

Vijećnik Općinskog vijeća Tisnog Silvio Šoda podnio je ostavku na sve svoje političke funkcije, u Vijeću, Mjesnom odboru Tisnog i Upravnom vijeću Doma za starije i nemoćne.

– Kao Tišnjanin, ja sam po svojoj savjesti glasovao da se Vortexu da odobrenje za rad i odobrenje za prekoračenje dopuštene razine buke. Uvijek bih između stranca i domaćeg čovjeka stao na stranu Tišnjanina – obrazložio je svoje glasovanje u Vijeću Silvio Šoda.

Svoju podršku sumještaninu čiji je posao Britanac Nick Colgan želio eliminirati Šoda ne otkazuje, ali uviđa da Općinsko vijeće svojom odlukom u ponedjeljak presudilo dobrom poslovanju svih tišnjanskih ugostitelja i drugih obrta, uključujući i Vortex.

– U Tisnom se stvorila takva atmosfera da se činilo da bi u slučaju drugačije odluke Općinskog vijeća ono bilo linčovano. Podrška Vortexu je bio i stav Vijeća Mjesnog odbora kojem predsjedam. Mislio sam da ispravno postupam stajući na stranu svojeg Tišnanina. No, izgleda da sam pogriješio. Zbog te odluke ispaštat će svi Tišnjani. Smatram da je cijelo Općinsko vijeće pogriješilo, jer nije uredu ugristi ruku koja te hrani – kaže Šoda.

Zar je Vijeću jedan kafić važniji od cijelog sela – s lica Nicka Colgana mogli su se iščitati šok i nevjerica (Foto: Rudinapress)

Nick Colgan je već ranije najavljivao da će otići iz Tisnog, ako se problemi s Vortexom nastave. Općina Tisno bila je zbog toga prisiljena povući dane suglasnosti kafiću prilijepljenom uz ogradu The Garden Resorta ili Hostina. No, na inzistiranje HDZ-a zahtjev Vortexa za ponovnim izdavanjem odobrenja za rad i prekoračenje dopuštene razine buke našao se na dnevnom redu sjednice u kojoj su u ponedjeljak sudjelovali i Mario Živković i Nick Colgan.  Osam od 12 prisutnih vijećnika, HDZ-ovci čiji je to bio prijedlog, Tišnjanin Lovre Crvelin iz Živog Zida te Tišnjani Silvio Šoda i Luka Henjak, glasovali su da se Vortexu odobri rad, unatoč upozorenjima Colgana da će festivali otići (POVEZNICA). Već kod glasovanja o odobravanju prekoračenja dozvoljene razne buke, Šoda je bio suzdržan.

– Ja i Luka Henjak, iako dolazimo iz SDP-a, smo kao Tišnjani glasovali za Vortex i sumještanina Maria Živkovića. No, koja je bila igra HDZ-a? Zašto je njima bilo u interesu otjerati The Garden iz Tisnog – pita se Šoda.

Za politiku nakon ovoga više, kaže, nema želuca.

No, kako se kaže, za prolivenim mlijekom ne treba plakati. Tišnjani će se s mladih, razuzdanih i rastrošnih britanskih partijanera vrlo brzo prilagoditi svojoj nekadašnjoj klijenteli – umirovljenicima i obiteljima s djecom. Istina, ovi turisti će trošiti drastično manje novaca i sezona će biti znatno kraća, ali neće biti zahtjevni ni bučni.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here