POVIJESNA PREKRETNICA Otvorena marina Pirovac – 200 vezova, 40 radnih mjesta, milijuni u proračunu…

0
4336
Vrpcu je prerezao potpredsjednik Vlade Predrag Štromar (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pirovačka marina, s 200 vezova kategoriziranih s visoka četiri sidra, konačno je i službeno otvorena. U današnjoj svečanosti otvorenja, uz lokalne gospodarstvenike i dužnosnike sudjelovao je potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, kojem je pripala čast presiječi vrpcu.

– Od ideje o marini u Pirovcu koja seže još u 1987. godinu, pa do njene realizacije danas prošli smo težak put, no danas je marina postala stvarnost, čime Pirovac upisan u nautičku kartu svijeta – rekao je na svečanosti direktor marine Pirovac Slavijo Skočić, zahvaljujući ljudima koji su prepoznali njegovu gospodarsku viziju i dali mu bezrezervnu potporu u realizaciji projekta.– Duboko vjerujem da ovime povećavamo perspektivu za ostanak ljudi u Pirovcu i županiji – rekao je Skočić, zahvalivši svima koji su pomogli u realizaciji projekta te uputivši ujedno i dobrodošlicu svim nautičarima koji će ovdje sidriti.

– Dobrodošli u sigurnu luku marine Pirovac – poručuje direktor Skočić.

Na skupu su govorili načelnik Ivan Gulam, direktor marine Slavio Skočioć, župan Goran Pauk i potpredsjednik Vlade Predrag Štromar

Načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam ustvrdio je da će današnji dan biti upamćen u novijoj povijesti mjesta i općine kao prekretnica.

– Jedna smo od manjih općina u ovoj županiji, a realizacija ovog projekta i najave novih investicija dokazuju da imamo dovoljno znanja, volje i vizije da projekt po projekt gradimo bolju budućnost za sve naše mještane. Preko 40 milijuna kuna je uloženo u marinu, što je najveća poduzetnička investicija do sada. Više smo nego zadovoljni da je posao ovdje već danas pronašlo skoro 40 ljudi, što je više nego je bilo planirano. To je najbolji način da zadržimo mlade ljude u Pirovcu. Najbolja demografska politika vodi se otvaranjem dobro plaćenih radnih mjesta. Završetkom radova u marini stvoreni su uvjeti otvaranje čitavog spektra manjih uslužnih tvrtki i ugostiteljskih objekata kojima već sada počinje turistička sezona, što također znači nova radna mjesta. Efekt marine na pirovački općinski proračun danas se mjeri u milijunima – rekao je Gulam.

Klapa Gimnazijalke (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Najavio je i niz novih projekata. – No, mi s marinom ne stajemo. Općina Pirovac će kroz mjesec dana usvojiti i novi urbanistički plan za ugostiteljsko-turističku zonu Miran, čime će stvoriti preduvjete za dogradnju postojećih i gradnju kompletno novih hotelskih kapaciteta visoke kategorije. Uz već izgrađenu marinu zasigurno ćemo postati još značajnija turistička destinacija. Ne mislimo unedogled hvatati  rast broja noćenja, već želimo kontinuirano podizati i kvalitetu i prihode. Uz potporu Ministarstva turizma već smo uložili milijune u projektnu dokumentaciju i nekoliko faza uređenja naših plaža Lolić i Starine. Isto tako, uz pomoć Ministarstva  graditeljstva uređujemo nove vezove u samoj luci. Siguran sam da ćemo i u daljnjim projektima imati potporu Županije, kao i Vlade RH koja nas već godinama prati u svakom projektu – rekao je Gulam.Zahvalio je svima koji su sudjelovali u realizaciji projekta marine Pirovac, a prije svih timu u Općini Pirovac i svom prethodniku Anti Šparici, pa onda Županiji, Vladi te samom investitoru Slaviju Skočiću.

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar prisjetio se se Pirovca od prije pet ili deset godina, kada je, kazao je, mjesto imalo  tek prekrasno, čisto i bistro more, ugodnu klimu i ugodne ljude.

– Od tada se mnogo toga promijenilo. Moram priznati da sam ljubomoran na prekrasno mjesto u kojem živite. Tu je uređena riva, uređene plaže, novi turistički sadržaji, mnoge investicije, većina realizirana europskim novcem, a evo danas otvaramo i marinu koja ne samo da generira nova radna mjesta, već i višemilijunske prihode, što će sigurno doprinijeti daljnjem razvoju lokalne zajednice – rekao je Štromar, čestitajući Općini, Županiji i investitoru na ovom projektu.

Osnovni podaci o marini:

Koncesija: do 24.07.2033. godine.

Kategorizacija: 4 sidra

Vezova u moru: 200

Vezova na kopnu: 15

Parkirnih mjesta: 100

Površina: 11.624 m2 kopna + 41.311 m2 akvatorija  = 52.935 m2

Maksimalna duljina plovila: 30 m

Travel lift – 30 t

Samohodno vozilo – carello

Do sada uloženo cca. 6 do 7 milijuna EUR-a

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here