ACTION RE-LOADED Europa u Murteru trenira ekološki održivo ponašanje

0
1875
foto: Argonauta

Smanjenje količine otpada u okolišu, optimalni načini njegova prikupljanja, ponovna upotreba i recikliranje materijala ideje su oko kojih se u Murteru okupila mladost iz cijele Europe.

O prednostima recikliranja, najboljim metodama prikupljanja i sortiranja otpada te raznim projektnim idejama znanja i iskustva ovdje razmjenjuje 35 mladih iz Turske, Španjolske, Portugala, Makedonije, Poljske, Rumunjske i Hrvatske. Oni već sedmi dan sudjeluju u raznim neformalnim radionicama u sklopu projekta razmjene mladih Action Re-loaded – javljaju iz udruge Argonauta koja organizira ovu ekološko-edukativnu kampanju.


Sudionici uče kako se naš planet osjeća i što bi rekao na sve veće količine polutanata koje ispuštamo u našu atmosferu, zemlju i vode. Teoretsko znanje o recikliranju ovi mladi ljudi potvrđuju okruženi velikim hrpama plastičnih boca, limenki, starih automobila, azbestnih spremnika itd. Posjetili su reciklažno dvorište Bikarac, gdje su doznali na koji način se prikuplja i sortira naš otpad u Šibeniku, a nakon toga su ga “pratili” sve do Zadra. Tamo su u Odlagalištu sirovina vidjeli gdje se sortira smeće iz cijele Dalmacije, kuda idu stare gume, automobili, motorna ulja, limenke itd. Učenje kroz praksu se pokazalo učinkovito i u stvaranju igara za djecu na temu 3R gdje su sudionici kroz rad u grupama razvijali svoju kreativnost i prezentacijske vještine. Mladi iz Europe kroz projekt Action Re-loaded imaju priliku sresti se s raznim aktivnostima i problemima, zajednički dolaziti do rješenja te se učiti međusobnom uvažavanju, prihvaćanju različitih mišljenja, običaja i tradicije. U njegovu nastavku sudionici projekta će među Murterinima prezentirati održive oblike ponašanja, među ostalim, i tako što će im ponuditi torbe koje su napravili od stare odjeće. U murterskoj udruzi Argonauta se nadaju da će primjer mladih Europljana biti poučan za lokalnu zajednicu, te da će i oni stariji prihvatiti održivost kao jedan od glavnih kriterija odnosa prema okolišu. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here