COLENTUM Otkriveni endemi, ugrožene i strogo zaštićene vrste

0
1465
Suhozid na Gradini (Foto: Argonauta)

Čak 11 svojti flore lokaliteta Colentum pripada jednoj ili više kategorija od posebnog interesa, tj. radi se o endemima, ugroženim ili strogo zaštićenim vrstama.

Osim rijetkih kulturno-povijesnih vrijednosti, murterski Colentum čuva i vrlo vrijedne biljne vrste.  Otkrilo je kroz posljednju aktivnost projekta „Arheološko blago Colentum 6″,  koja je provedena tijekom travnja te se odnosila na istraživanje i popisivanje biljnih vrsta arheološkog nalazišta Colentum – javlja murterska Argonauta,

– U suradnji s mag.ing.agroekologije Majom Barešić iz LAG-a Vodice i biologinjom Osnovne škole Muterski škoji doc.dr. sc. Marijom Pandžom, provedeno je istraživanje područja uz rimsku vilu te vegetacije maslinika arheološkog nalazišta Colentum na brdu Gradina u Murteru. Poseban naglasak istraživanja stavljen je na endemične, ugrožene i zaštićene svojte i invazivne svojte, te zaštićene stanišne tipove. U halofitskoj zoni, uz rimsku vilu, zabilježeno je 25 svojti, a po maslinicima u travnjačkoj vegetaciji 119 svojti. S obzirom da je istraživanje obavljeno tek tijekom jednog mjeseca, popis vegetacije Colentuma nije potpun. Istraživanjem je zaključeno da čak 11 svojti flore lokaliteta Colentum pripada jednoj ili više kategorija od posebnog interesa (endemi, ugrožene ili strogo zaštićene vrste) – kažu u Argonauti.

Cilj ovog istraživanja bio je barem dijelom upotpuniti saznanja o florističkim i vegetacijskim vrijednostima lokaliteta Colentum. Ovo istraživanje predstavlja temelj budućih istraživanja i planiranja razvoja Arheološko- rekreacijskog parka i arboretuma Colentum, a evidentiranje kategorija flore od posebnog interesa još je jedna u nizu potvrda vrijednosti i važnosti očuvanja arheološkog lokaliteta Colentum, ističu u Argonauti, uz posebne zahvale Mariji Pandži i Maji Barešić na vrijednom radu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here