PRIPREME ZA SEZONU: Luke do 1. lipnja, parkiralište tek na jesen

1
3372
Druga faza uređenja plaže Luke trajat će do 1. lipnja (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Murter svoje goste ove sezone dočekuje spremnim plažama i novom biciklističkom stazom.

Dotjerivanje komunalne infrastrukture u Murteru ne prestaje. Ususret turističkoj sezoni sanirane su sve biciklističke staze koje zimus uništila kiša, te se probija novi put na lokaciji Crnikovac u dužini jednog kilometra kako bi se turistima, ali i domaćim ljudima, otvorio pristup do sada neotkrivenoj sjeverozapadna strana otoka Murtera.

Posebna pažnja posvećuje se plažama, za koje se ističe da su glavni turistički resurs. Sve plaže u Murteru, naime, ovog će ljeta dobiti nova presvlačilišta za djecu i spasioce za nadziranje kupača, a najkonkretnije promjene dogodit će se na plaži Luke. Načelnik Toni Turčinov posebno ističe kako se nastavlja s drugom fazom uređenja ove plaže, unatoč visokom datumu. No, svi će radovi, naglašava, biti gotovi do 01. lipnja kako bi sezona neometano tekla i u ovom dijelu Murtera.

– Ne želimo ništa prepustiti slučaju, ni sezonu dočekati nespremni. Moram, međutim, priznati da smo u toj utrci s vremenom odustali, odnosno odgodili izgradnju velikog parkinga iza Inine crpke.  To smo učini kako s radovima ne bi ulazili u sezono i tako ometali ugostitelje u poslu, ali s radovima na ovom parkingu nastavljamo odmah iza sezone – poručio je načelnik Turčinov.

Rudina je sada bez mrlja (Fotio: Rudinapress/K. Ježina)

U tijeku je niz manjih zahvata, poput temeljitog čišćenja Trga Rudina, s čije u cijele površina uklonjene sve mrlje. Nije zaboravljen ni obalni dio središta Murtera – ispred Stare rive uklonjen je mulj, za što je zaslužna posada broda Carić sa otoka Pašmana.

Uspješno je riješeno još jedno od “tekućih” pitanja u Ulici Luke – ovdje su postavljeni novi  poklopci na vodovodnim oknima i oknima odvodnih kanala, koji su prošireni. Time je riješen problem oborinskih voda koje su u kišnim vremenima izlijevale i uzrokovale poplave. Obala Murterskih škoja, pak, širi svoje zelene površine i dobiva novi sustav navodnjavanja.

Stara riva je sada bez mulja (Foto: K. Ježina)

Nisu zaboravljeni ni kolnici, koji su pretrpjeli dosta štete. Načelnik Turčinov najavljuje da sljedeći tjedan kreću i sa krpanjem rupa u asfaltu. Jedini razlog zašto se za sada ne planira uređenje kolnika i zamjena asfaltnog pokrova je taj što se na jesen nastavlja projekt aglomeracije sustava odovodnje Murtera i Betine. Da se ne ponavlja dva puta isti trošak, ulice će biti temeljiti uređene i asfalt obnovljen tek kada ispod njih prođe cijevi sustava odvodnje.

Saniraju se postojeće i probijaju nove staze ()Foto: K. Ježina

1 KOMENTAR

  1. Zaboravili ste se pohvaliti nasipavanjem prirodne pješčane plaže Slanica s oštrim KAMENJEM.Upravo zbog svoga pijeska Slanica je uvijek bila navedena medju 10 najljepsih plaža na Jadranu! Jeste li obavijestili obitelji s malom djecom koje su uplatile ljetovanje na Murteru da na otoku nemate više nijednu pješčanu plažu, a to je njihov glavni razlog dolaska na otok Murter.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here