Mali Pirovčani na snimanju u Zagrebu – spotovi “Naše glazbene priče” na Dječjoj televiziji

0
3378
Naša glazbena priča (Foto: Rudinapress)

“Naša glazbena priča” – vrlo uspješni glazbeno-scenski projekt učenika Osnovne škole Pirovac pod vodstvom mentorice Silvane Crljen – dobila je svoj nastavak: otputovali su u Zagreb gdje danas na Dječjoj televiziji snimaju glazbene spotove.

Projekt “Naša glazbena priča” je 2013. godine pokrenula učiteljica Osnovne škole Pirovac i voditeljica grupe Silvana Crljen prije četiri godine, kako kaže, a s ciljem promocije mladih glazbenih talenata Šibensko-kninske županije, te poticanja osnovnoškolaca na kreativno izražavanje kroz glazbu, ples, video projekcije i slične aktivnosti.  Projekt se već nalazi na DVD-u u obliku četiri glazbena video spota s pjesmama ”Sutra je novi dan”, ”Jesenski valcer”, ”Došla nam je bijela zima”, ”More i ja”, a tu je i desetominutni video pod nazivom ”Skrivena kamera”. Danas je u Zagrebu započelo snimanje spotova za pjesme “Sutra je novi dan” te “More i ja”.

Uoči ovog velikog događaja za Osnovnu školu Pirovac, sudionike, ali i sve pirovačke đake i cijeli Pirovac, donosimo osvrt koji je napisala voditeljica Silvana Crljen:

JEDAN RAZRED, JEDNA UČITELJICA (NAŠA GLAZBENA PRIČA – 2. DIO)

Ovo je priča o jednom razredu i jednoj učiteljici koji su od prvog trena
“kliknuli”, a poveznica im je, između ostaloga, bila glazba.

PIŠE: Silvana Crljen

Nakon vrlo uspješne suradnje s producentom Dinom Selmanom, projekt “Naša glazbena priča” dobio je novu dimenziju. U pripremama za promociju cijelog projekta, samo po sebi nametnulo se pitanje – Koja će se djeca popeti na pozornicu i prezentirati pjesme? Naime, mnogo je učenika sudjelovalo u ovoj glazbenoj priči i svi su se oni pojavili u spotovima. No, nisu svi mogli nastupiti. Prvo, neki od njih nisu bili intonativno “čisti”, a moralo se voditi računa o tome, jer je bila riječ o profesionalnom javnom nastupu. Drugo, nisam bila u mogućnosti sa svima njima uvježbavati program, jer se radilo o članovima Glazbene grupe koji su bili učenici različitih razreda i njihove obveze nisu dozvoljavale sastajanje u onom obimu koji je bio potreban.Pri donošenju odluke pomogli su mi moji (sad već bivši) učenici, koji su ionako bili okosnica Glazbene grupe. Predložili su mi da sami nastupe; čak su pomalo i inzistirali na tome – bili su uvijek prava, čvrsta ekipa, koja se kroz glazbu još više povezala. Imali su i dovoljno hrabrosti da preuzmu odgovornost na sebe. Nakon kraćeg razmišljanja, pristala sam na to. Bio je to pun pogodak! Svih četrnaestero bili su muzikalni i kroz četiri godine, koliko smo proveli zajedno, značajno su napredovali u svim segmentima glazbenog izričaja. S druge strane, zajedno smo provodili mnogo vremena i neometano smo mogli svaki slobodni trenutak iskoristiti za uvježbavanje pjesama i koreografije te za dogovor oko svega u svezi promocije. Isto tako, njihovi roditelji su nas poticali i bili su nam apsolutna podrška u svemu.

Sve to rezultiralo je sjajnim nastupom na promociji glazbenih spotova i cijeloga projekta – djeca su na pozornici plijenila svojom glazbenom interpretacijom, izgledom, ponašanjem i što je najvažnije – izuzetnom emocijom.

U ljeto 2017. producent Selman je, preko web stranice OŠ Pirovac, plasirao spotove na You Tube. Naše pjesme uočili su ljudi sa Dječje televizije. Kontaktirali su me i predložili da u njihovoj produkciji snimimo spotove za dvije autorske pjesme prema vlastitoj želji i “feelingu”. Iako su djeca sad već bila u petom razredu i više nismo bili zajedno, pomislila sam da bi bila šteta propustiti takvu priliku. Nakon razgovora s njima i njihovim roditeljima, odlučili smo se na akciju. Od osam autorskih pjesama, odabrala sam dvije koje su svi posebno zavoljeli – “Sutra je novi dan” te “More i ja”. Prva je snažna, vesela pjesma koja priča cijelu jednu priču, s optimističnom porukom na kraju. Druga pjesma tematski opisuje ljubav koja se rodila nakon prvog susreta djeteta s morem, klapskog je izričaja (pjeva se u terci) i vrlo je emotivna. Uvodni i završni dio pjesme sadrži i kratki recital uz pratnju na klavijaturama.

Ekipa sa snimanja

Uslijedilo je uvježbavanje pjesama, a paralelno smo počeli tražiti donacije. Bila nam je potrebna financijska potpora, jer smo trebali ući u tonski studio i snimiti zvuk, organizirati put u Zagreb za snimane vizualnog dijela, kupiti materijal za šivanje odjeće i napraviti još niz drugih sitnica. Uskoro su se počeli javljati sponzori iz pirovačke općine, ali i sa područja cijele Šibensko – kninske županije. Ovim putem želimo im svima od srca zahvaliti pa koristimo prigodu da ih imenujemo: Šibensko-kninska županija (župan), Općina Pirovac, Capax d.o.o. -Šibenik, Impol-TLM d.o.o., Vrilo d.o.o. Pirovac, Marina Pirovac d.o.o., Turistička zajednica Grada Šibenika, Restoran Torcida Šibenik-Donje Polje, Zloselo Gradnja j.d.o.o. Pirovac, Gumi Centar Pirovac, Profi Mix Pirovac, Caffe bar Rišpet – Pirovac, PZ Pirovčanka – Pirovac i Konoba Nono, Pirovac.

Nakon što smo prikupili novčana sredstva, mogli smo opuštenije dalje raditi na projektu. Trebali smo napraviti tonski zapis obiju pjesama te ga poslati u Zagreb da ga presluša odgovorna osoba na Dječjoj tv. Kad sam se upitala tko bi mi mogao pomoći oko toga, odmah mi se nametnulo najlogičnije rješenje. U tom trenutku “Naša glazbena priča” iznjedrila je još jednu zanimljivu priču – o glazbenoj suradnji brata i sestre.
Naime, moj brat Tino Barešić, već se dugi niz godina bavi glazbom kao basist, aranžer, organizator glazbenih festivala, DJ, pasionirani slušatelj glazbe… Već je bio upoznat s mojim projektom, tako da je znao o čemu je riječ. Povezao me je s gospodinom Darkom Živkovićem – Žilom, glazbenim producentom koji ima svoj tonski studio u Murteru. Odmah smo dogovorili da ćemo pjesme snimiti kod njega. To smo sredinom ožujka i ostvarili. Najprije smo snimili instrumentale. Na DVD -u “Naša glazbena priča”, pratnja dječjim vokalima bile su samo klavijature. Sada smo bili u prilici nadodati još instrumenata. Tino se vrlo lako “prešaltao” u ovaj glazbeni izričaj pa je pala odluka da odsvira bas, a nakon toga i ritam gitaru.

Tino Barešić i Silvana Crljen (Foto: OŠ Pirovac)

Ja sam prije toga odsvirala klavijature. Uz snimanje tona vezan je još jedan kuriozitet – sviranje bubnjeva prepustili smo mom bivšem učeniku i članu Glazbene grupe, petašu Šimunu Bariću, iznimno talentiranom mladom bubnjaru. Uz nekoliko (najviše Tinovih) savjeta, Šimun se odlično snašao i sve je jako dobro ispalo. Snimanje vokala bilo je isto uzbudljivo, na momente i vrlo zahtjevno, ali smo na kraju svi bili zadovoljni. Petašica Magdalena Čubrić najprije je otpjevala svoju solo dionicu u “Sutra je novi dan”. Upravo me njena glazbena energija inspirirala da napišem glazbu i tekst za ovu pjesmu. Jako me zanimalo kako će ona to odraditi, posebice što zadnjih skoro godinu dana nije bila u prevelikom doticaju s glazbom. Ali, talent je talent i Magdalena je, kao i uvijek, dala sve od sebe. Zatim smo snimili recital uvodnog i završnog dijela pjesme “More i ja”. Tu je glavnu ulogu odigrao petaš Marino Vukman, koji je i ovaj put pokazao da nema samo ugodan glas, nego i da zna lijepo recitirati. Moram istaknuti i ostatak ekipe, koja je svojim pjevanjem (jednoglasno, ali i u terci) dala maksimum u datom trenutku. Tu su, uz spomenute petaše još Petra Barić, Dario Baus, Jelena Hazler, Anđela Jadrić, Lorena Josić, Tina Kartelo, Helena Mihek, Edi Petrović, Ivan Šarić, Marko Vukman i Danijel Zoranović.

Ekipa sa snimanja

Tino mi je pomogao i aranžmanski oko pjesama. Nisam ni sumnjala ćemo brat i ja odlično surađivati, jer smo sličnih karaktera, ali se i dobro nadopunjujemo. Htjela bih ovdje još spomenuti i producenta Žilu, koji je svojom profesionalnošću, istančanim sluhom, ali i opuštenošću bitno doprinio da se ova faza projekta uspješno završi.

Snimke su poslane i preslušane od strane glazbene urednice. Obje pjesme dobile su zeleno svjetlo i vrtjet će se u programu Dječje televizije, s tim da “Sutra je novi dan” direktno ulazi na Top listu. Dogovoreno je snimanje spotova u Zagrebu na Zrinjevcu 23. travnja. Još sitno brojimo do polaska. U tijeku su zadnje pripreme – uvježbavamo koreografiju i šiju se kostimi. Svi smo uzbuđeni i jedva čekamo otputovati. Još da toga dana zasja sunce nad Zagrebom pa neka se sve lijepo “zaokruži”.

Magdalena Foto: Silvana Crljen

Eto, tko bi rekao da ćemo doći do svega ovoga! A sve zbog toga što je, gotovo prije pet godina, u moju učionicu kročila ekipa veselih, znatiželjnih i muzikalnih prvašića. Naša sinergija još uvijek traje i tako će vjerojatno biti dok nam okolnosti to budu dopuštale.
Vjerujem da su djeca uz ovakav način rada naučila puno toga – ne samo dobro muzicirati ili kvalitetno se družiti, nego i spoznati prave životne vrijednosti – da treba biti strpljiv, uporan, da se treba truditi i vjerovati u sebe i u svoje snove. Jer, nije uvijek sve idealno i krasno i često ne možemo dobiti ono što želimo odmah i sada. Svi ćemo ponekad imati i manje lijepe trenutke (i to je život), ali, nema veze! Prebrodit ćemo ih i još jači krenuti dalje jer – SUTRA JE NOVI DAN!

I kako to obično biva, sve se nekako vrti u krug pa ću se i ja zadnjom rečenicom vratiti na sami početak.

BIO JEDNOM JEDAN RAZRED I JEDNA UČITELJICA, A IZA NJIH ZAUVIJEK OSTALA JE – PJESMA…

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here