Dan planeta Zemlje – u Tisnom očišćeno more

0
2672
Ronioci po povratku u bazu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Dan planeta Zemlje, koji se u 150 zemalja svijeta slavi 22. travnja, u Tisnom je ove godine obilježen jedan dan ranije i to radno – akcijom čišćenja podmorja uz Obalu sv. Martina od crkvice sv. Roka sve do sv. Andrije.

Ronilački centar Tramonto i Udruga Argonauta pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Općine Tisno i uz pomoć DVD-a Tisno i Komunalnog poduzeća Ježinac u svega par sati očistili su morsko dno na par desetaka od obale na potezu nešto manjem od kilometra. Našlo se tu svega – automobilskih guma, ambalaže stakle i plastične, akumulatora, starih konopa, vrša… – dovoljno da se napuni cijeli kamion Ježinca.

– Unatoč svim nastojanjima, ljudi teško mijenjaju navike. Smeća je u moru toliko da ne stane u objektiv fotoaparata. No, vjerujemo da idemo u pravom smjeru i da su ovakve akcije važne, ne samo jer iza njih ostaje čisto more, već i zato što pridonose osvještavanju potrebe očuvanja okoliša i promiču održivi razvoj – rekao je direktor TZ-a Općine Tisno Filip Henjak.

Miroslav Mićo Križanović preuzimao je “ulov” ronilaca od Jose Papate i Ivana Henjaka (Foto: Rudinapress)

Za to ekološko osvještavanje, naglašava Henjak, izuzetno je važan rad s djecom i mladima, zbog čega je njemu i ostalima uključenim u organizaciju i provedbu akcije izuzetno drago što su se odazvali i najmlađi iz Eko patrole Udruge Argonauta, koji su sudjelovali zajedno sa svojom voditeljicom Ivanom Marin. Tu su odradili svoju eko radionicu,  dijelom na edukativnoj stazi Sv. Andrija, a dijelom u samoj akciji čišćenja podmorja duž Obale sv. Martina.

Sudjelovalo je i 30 odraslih. Svačiji je doprinos važan, no kako se radi o čišćenju podmorja, najvažniji su bili ronioci, a to su: Milan Colić, Tomislav Pavić, Hrvoje Herceg, Ivica Knezović, Ivan Stegić, Jakov Čuzela Papata, Emanuel Kasalo i Miro Keresić. Na moru su imali potporu Jose Čuzele Papate i Ivana Henjaka, koji su svaki u svom brodu prihvaćali vreće sa izronjenim smećem i iskrcavali ga na obali. Tu su, pak, smeće dočekivali radnici Ježinca i vatrogasci. Siniša Salamun Kuke na kraju je vatrogasnim šmrkom oprao obalu, pa su svi zajedno otišli na više nego zasluženi ručak.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here