Predsjednica Republike u Betini zahvalila čuvarima tradicije

0
4413
Predsjednica se najduže zadržala u razgovoru s Antom Balinom Nijemcom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

“Hvala vam što ovako vrijedno čuvate ovaj predivni dio hrvatske tradicije. Oduševljena sam Muzejom i postavom”, napisala je u knjizi dojmova Muzeja betinske drvene brodogradnje nakon razgledanja spredsjednca RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović svoj trodnevni boravak u Šibensko-kninskoj županiji završila je danas popodne posjetom otoku Murteru.

– Gospođo Predsjednice Republike Hrvatske, dobro došli u Betinu, u Općinu Tisno i na otok Murter – dočekao je predsjednicu njen prvi domaćin, načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, koji ju je potom pratio kroz špalir građana koji su je došli pozdraviti na betinskom Trgu na moru. Predsjednica je tamo upoznala betinske legende, poput Ante Balina Nijemca, najstarijeg živog kalafata koji je državnoj poglavarici objašnjavao što je Betina, što otok Murter i tko su pravi brodograditelji.

Predsjednica i Cicibela (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović upoznala je i KUD Zoru i njegove članice i članove, ljepoticu Cicibelu i njenog čuvara Marinka Mijata, Antu Bilića, nećaka španjolskog heroja Dragutina Bilića po kojem Trg na moru nekad nosio ime, Stanislavu Jakovčev Stajku, čuvare Kristova grova Župe sv. Frane… Rado se zaustavljala, fotografirala se i ćaskala s Betinjanima, koji su je dočekivali aplauzom. U Muzeju betinske drvene brodogradnje razgledala je stalni postav i izložbu Marame otoka Murtera, koja je postavljena u suradnji sa šibenskom Gimnazijom Antuna Vrančića. Predsjednica je bila oduševljena pričom o tradicijskoj brodogradnji, multimedijalnim postavom skladno uklopljenim sa starom kamenom zgradom i eksponatima, o čemu svjedoči i njen zapis u knjizi dojmova. Prije odlaska iz Betine, odakle je kao dar ponijela maketu betinske gajete, u Murter, predsjednica je s načelnikom Ivanom Klarinom i županom Goranom Paukom sjela na kavu u Peje.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here