Izložba “Marame otoka Murtera” u petak u betinskom Muzeju

0
2524
Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje

Muzej betinske drvene brodogradnje organizira izložbu pod nazivom “Marame otoka Murtera”. Izložba će biti održana 13. travnja (petak) s početkom u 19.30 sati.

Svaka izložba predstavlja određenu poruku i prenosi specifična znanja. U ovom slučaju Muzej betinske drvene brodogradnje u suradnji Gimnazijom Antuna Vrančića Šibenik predstavit će marame otoka Murtera – kao dio ženske narodne nošnje, ali i predmet koji se i dan danas koristi.

– Iznimno je važna komunikacija učenica i učenika te njihovih mentorica, s otočankama i otočanima, i upravo na tu komunikaciju je stavljen poseban naglasak. U razgovoru s lokalnim stanovništvom otoka Murtera, doznali smo niz zanimljivih činjenica o marami – u kojim prilikama se određena vrsta marame nosi, zašto se mista ukrašavaju u vrijeme određenih blagdana te kako se po šudaru može prepoznati koliko godina žena ima, ili koji joj je bračni status – kaže nam kustosica Sandra Barešin, magistra talijanskog jezika i etnologije.

Marame otoka Murtera inače prikazuju cvijeće, grančice, paunovo oko, šarene su i nameću se da ih pogledamo i divimo se njihovim bojama i njihovom šarenilu. Svaka iza sebe nosi neku priču – naslijeđena je, poklon je iz neke daleke zemlje, donio ju je suprug ili brat pomorac. Marama naglašava ženinu ljepotu na ovaj ili onaj način, ukras je koji se pomno slaže i ponosno pokazuje te u suvremenom kontekstu služi i kao modni detalj.

– Marama, koja je uglavnom dio narodne nošnje, u prošlosti se nosila i u svakodnevnim i u svečanim prilikama. U svakodnevnim je prigodama marama otoka Murtera bila “običnija”, neutralnije boje, dok se za svečanije prilike običavalo nositi marame žarkih boja, uglavnom s cvjetnim uzorkom. Na otoku Murteru marama ima više imena: rubac, šudar, facol, hacol – pojašnjava nam Barešin.

Uz Muzej betinske drvene brodogradnje, koji je pravi čuvar tradicije, običaja i života otoka Murtera, Gimnazija Antuna Vrančića sa svojim profesorima i učenicima jasno prikazuje vrijednosti obrazovne ustanove koja mlade ljude priprema na stvaran život, te ukazuje na važnost očuvanja baštine u njezinu izvornom obliku.

Izložba “Marame otoka Murtera” bit će otvorena u Muzeju betinske drvene brodogradnje ovog petka, 13. travnja s početkom u 19.30 sati, a glazbenim programom upotpunit će je klapa “Gimnazijalke” iz Šibenika i KUD Zora iz Betine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here