“PUČE MOJ” U Tisnom održana 24. Smotra izvornog pučkog crkvenog pivanja

0
3472
"Puče moj" u Tisnom (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Župna crkva sv. Duha u Tisnom ove je subote bila domaćin jedinstvenog etno-sakralnog glazbenog festivala – 24. Smotre izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije, naziva “Puče moj”.

Riječ je naime o okupljanju koje je održano dvadeset četvrtu godinu za redom, a koje je utemeljio šibenski biskup Ante Ivas za vrijeme obnašanja župničke službe u Zatonu. Biskup Ivas bio je prisutan i na ovogodišnjoj smotri “Puče moj” održanoj u Tisnom.

– Kraljevske su ovo pjesme. Korizma je kraljevsko vrijeme, Crkva misli, drži i vjeruje upravo u to, u vrijeme kad se mi kršćani pripremamo za kraljevske dane, za našega učitelja, kralja, Isusa Krista. U ovim pjesmama se obraćamo Kristu kralju, a najviše se pjeva upravo pjesma “Puče moj” – rekao je prilikom svojeg obraćanja puku u Tisnom, šibenski biskup u miru Ante Ivas.

Šibenski biskup u miru Ante Ivas (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

“Puče moj”, hvalevrijedna manifestacija prvih se godina održavala u župi Zaton, no na prijedlog župnika don Marka Gregića, prije nekoliko godina je prihvaćena ideja da se organizira i u drugim župama. Ove je godine na red došlo Tisno, dok će sljedeća jubilarna, 25. Smotra izvornog crkvenog pučkog pivanja biti održana ponovno u Zatonu.

U crkvi sv. Duha u Tisnom ove se subote predstavilo 17 župa šibenske biskupije s ukupno oko 280 sudionika. Uz domaćine, Župni zbor Tisno, predstavili su se pivači Župnog zbora sv. Frane iz susjedne Betine, zatim zbor Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Mirlovića, skradinski zbor Bratovštine sv. Križa, murterski zbor Župe sv. Mihovila, Župni zbor Prvić Šepurine, zbor Našašće sv. Križa iz Vodica, primoštenski zbor Župe sv. Jurja, zbor Krapanj – Brodarica, jezerski zbor Župe Gospe od Zdravlja, Rupe – zbor sv. Jure, zbor Župe Kričke kod Drniša, pirovački zbor Župe Gospe Karmelske, Župni zbor iz Kistanja, zbor župe Gospe od Zdravlja iz Dubrave, kao i skupina iz više župa, ali i na kraju zbor Župe sv. Juraj iz Zatona.

Pivači iz Betine (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Smotrom se u prvom redu želi sačuvati tradicionalno liturgijsko pučko pjevanje kao dio kulturne baštine, koje je bilo ugroženo i ponegdje počelo padati u zaborav i nestajati. Očekivanja su se zasigurno ispunila. Mogu reći, sudjelovao sam na svih dvadeset četiri smotre, i sve su jednako lipe, ne zna se koja je lipša. I kod nas u Tisnom, uistinu je bilo predivno… To je najprije iskazanje naše vjere kroz pjesmu, a uz to i druženje pjevača, jer ovako se bolje upoznajemo i bolje svjedočimo jedan drugome ono što živimo – kaže nam tišnjanski zvonar i crkveni pjevač Frane Pavić.

Tišnjanski župnik don Lazar Čibarić, i tišnjanski zvonar Frane Pavić (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U crkvi sv. Duha u Tisnom jučer su se tako mogle čuti uistinu divne crkvene pjesme. Nebrojeno puta ponavljala se pjesma “Puče moj”, dok su se mogle čuti i “Dođi duše presveti”, “Usta moja uzdižite“, “Gospin plač”, “Ispovidite se”, “Budi hvaljeno”, “Prosti moj Bože”, “Kad uskrsnu Isus Sveti”, “Aleluja”, “Židovska su djeca”, “Smiluj se meni Bože”, “Oče naš”, “Blagoslov”, “Pisma Gospi od Zdravlja”, “Zahvaljujte Gospodinu” i mnoge druge. Program u crkvi sv. Duha u Tisnom, 24. Smotru izvornog pučkog crkvenog pivanja “Puče moj” vodili su Marijeta Mudražija i Anđelko Pavić.

Kako je to izgledalo pogledajte u fotogaleriji: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here