“PUČE MOJ” Na smotri u Tisnom nastupa 280 pjevača iz 17 župa

0
1838
Zbor Župe sv. Duha iz Tisnog na Smotri "Puče moj" 2015. godine u Jezerima (Foto: Tisno.hr/Neven Jović)

Župna crkva sv. Duha u Tisnom bit će ove subote domaćin jedinstvenog etno-sakralnog glazbenog festivala – 24. Smotre izvornog crkvenog pučkog pjevanja Šibenske biskupije «Puče moj».

Riječ je o okupljanju crkvenih zborova Šibenske biskupije koji njeguju izvorno pučko pjevanje, a koju je utemeljio šibenski biskup u miru Ante Ivas još dok je bio župnik u Zatonu.

Manifestacija se prvih godina održavala u župi Zaton, no na prijedlog župnika don Marka Gregića, prije nekoliko godina je prihvaćena ideja da se organizira i u drugim župama. Tako je 2015. godine upriličena u Jezerima, 2016. u Murteru, 2017. u Betini (POVEZNICA), a sada dolazi i u Tisno.

Smotrom se u prvom redu želi sačuvati tradicionalno liturgijsko pučko pjevanje kao dio kulturne baštine, koje je bilo ugroženo i ponegdje počelo padati u zaborav i nestajati. Tišnjanski zvonar i crkveni pjevač Frane Pavić otkriva kako je  dolazak na smotru prijavilo čak 17 župa šibenske biskupije s ukupno oko 280 sudionika.

– Izvanredna prilika za međusobno upoznavanje ljudi ali i upoznavanje njihovih napjeva na kojem slave Boga – kaže Pavić.

U župnoj crkvi sv. Duha u Tisnom u subotu 7. travnja s početkom u 16 sati svaki od zborova izvest će jedno ili dva pjevanja, kako bi crkveni pjevači iz svih 17 župa imali prilike biti predstavljeni.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here