Radionica pletenja maslinovih grančica

0
4357
Radionica u tišnjanskoj knjižnici (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa, Narodna knjižnica i čitaonica Tisno organizirala je radionicu pletenja maslinovih grančica. Radionica koju je vodila Andrea Mintaković bila je besplatna i prilagođena svim generacijama.

Grančice masline se nose na Cvjetnicu (Cvitnicu) u crkvu na blagoslov. Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje je kršćanski blagdan, a slavi se u nedjelju prije Uskrsa. Kad je Isus ulazio u Jeruzalem, narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama te rasprostirući svoje halje, putem kojim je prolazio jašući na magarcu. U spomen na taj događaj na Cvjetnicu se na misi blagoslivljaju maslinove grančice.

Iva Crvelin i Andrea Mintaković (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Maslina je stablo velikog simboličnog značenja: mir, plodnost, vjernost, nagrada, trud. U kršćanskim i židovskim predajama maslina je simbol mira. Maslina simbolizira i vjernost. Maslinovo ulje napaja svjetiljke, pa joj je i svjetlost jedna od moći. Na otoku Murteru simbolizira trud, put do ljubavi i blagoslova. Na današnjoj radionici pletenja maslinovih grančica sudionici su se prisjetili duge tradicije koja nalaže da se spomenuto pletenje radi od masline oprašivača koju na našem otoku još zovu duška.

Maslina, palma (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

– Maslina od koje smo ispleli naše “palme” ima simetrično raspoređene i duguljaste listove. Mogu se plesti jedna, dvije ili čak tri povezane grančice koje na vrhu završavaju s kiticom od maslinova lišća u koju se upliću cvjetići, obično to budu viole ili ljubičice. Blagoslovljene maslinove grančice, nalaže tradicija u nas, čuvaju se u kućama zadjevene na križeve ili pak svete slike – kaže nam voditeljica današnje radionice u Tisnom, Andrea Mintaković.

Andrea Mintaković (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here