Mali i veliki Tišnjani obilježili Svjetski dan osoba s Down sindromom

0
820
Šarene čarapice (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

U Narodnoj knjižnici i čitaonici Tisno danas je bilo veselo jer se slavio Svjetski dan osoba s Down sindromom. Bilo je veselo i u Dječjem vrtiću “Spužvica”, kao i u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba Tisno, ali i u brojnim drugim ustanovama u našem malom mjestu.

Datum 21. ožujak simbolizira 3 reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Downom. Unatoč njihovoj sve većoj prihvaćenosti u društvu u zadnjih četrdesetak godina, osobe s Down sindromom još uvijek bivaju diskriminirane i suočene s predrasudama. S ponosom na najmlađe članove knjižnice ravnateljica tišnjanske knjižnice Silvija Ćurić nam kaže: “Od naše najmlađe članice knjižnice, Ariele (13. mjeseci) pa do Tare (10. godina) svi su imali različite čarapice, razgovarali smo o toleranciji, različitostima, pogledali edukativne filmiće, pročitali priču Šarene čarapice. Djeca su pričala svoja iskustva iz vrtića i škole i govorila o tome kako se djeci s posebnim potrebama ne rugaju i kako im pomažu.”

Nakon današnjeg edukativnog dana u knjižnici, školi i vrtiću, nastavilo se druženje mališana uz sok i grickalice na dječjem odjelu tišnjanske knjižnice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here