Razmjena domaćeg sjemenja u Muzeju betinske drvene brodogradnje

0
1793
Foto: MBDB

Muzej betinske drvene brodogradnje u suradnji POU Libar, a potaknuti preporukom Muzeja grada Šibenika, danas, 14. ožujka organizira predavanje pod nazivom “Agrobioraznolikost Dalmacije; Stare sorte i pasmine Dalmacije”, koje će održati istaknuti predavač, mr. sc. Roman Ozimec. U sklopu predavanja održat će se razmjena sjemenja, sadnica, lukovica…

Pitate se kakve veze razmjena sjemenja ima s Muzejom? Višestruke! Arheolozi pri iskapanjima pronalaze sjemenke i proučavaju ih te iz njih dobivaju važne podatke o životu ljudi već iz vremena prapovijesti pa nadalje. Ta mala sjemenka promijenila je cijela ljudska društva pretvorivši ih iz nomada, lovaca i sakupljača u trajno naseljene zemljoradnike. Povjesničari pomoću sjemenja mogu primjerice proučavati migracije stanovništva, jer se sjeme kultiviranih vrsta širilo svijetom zajedno s ljudskim migracijama.

Zašto je važno očuvati domaće pasmine i sorte? U današnjim vremenima genetski modificirane hrane, nešto što je tisućama godina prilagođavano našim potrebama, biva odbačeno u milijuntom djeliću tog vremena. FAO procjenjuje da gubitci u posljednjih 100 godina iznose 90 % tradicijskih sorti, a s time i 75% ukupnog genetskog materijala. Kupovinom sjemena od sjemenarskih kompanija, svjesno ili ne, ne samo da sudjelujemo u propasti autohtonih vrsta, nego se i prepuštamo u ruke kompanija kojima je na prvom mjestu profit, a tek onda naše zdravlje i kvaliteta života.

Zajedno se moramo truditi da sačuvamo sjeme biljaka koje smo naslijedili od svojih predaka i napokon krenemo u borbu s GMO hranom! Zato sjemenčice u ruke i u Muzej, poslušati predavanje jednog od najistaknutijih hrvatskih stručnjaka za autohtone sorte i pasmine, razmijeniti sjemenke, sklopiti nova poznanstva, čuti iskustva…

– Naši će posjetitelji danas imati prilike doznati više o starim i autohtonim sortama biljnih vrsta u našem kraju, saznati zašto je agrobioraznolikost važna, kako se razvijala poljoprivreda u Dalmaciji te o kulturnim krajobrazima Dalmacije. Predavač će nam govoriti o izvornim sortama i preporučiti literaturu za one koji žele znati više – poručuje Mirela Bilić iz betinskog Muzeja.

Predavanje u Muzeju betinske drvene brodogradnje počinje u 18 sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here