Carbonara i tiramisu specijaliteti su učenika tišnjanske osnovne škole

0
3445
Kuhanje na satu talijanskog jezika u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba Tisno (Foto: Rudinapress/S. Henjak)

Sat talijanskog jezika u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba u Tisnom pod vodstvom učitelja Karla Klarina prošao je danas u opuštajućoj atmosferi. Učenici šestog i sedmog razreda ovdašnje osnovne škole na današnjem su satu imali prilike učiti talijanski jezik u praksi i to više ni manje već kuhanjem.

Učenici šestog razreda pripremali su desertno jelo tiramisu po originalnom talijanskom receptu, dok su učenici sedmog razreda pripremali talijansku ljubav staru, carbonaru. Dječaci i djevojčice s oduševljenjem su prihvatili današnji sat, a kažu kako bi voljeli da im je ovakav svaki.

– Iako je ovo prvi puta da imamo ovakav sat talijanskog jezika, moram priznati da smo naučili više nego da smo sidili u klupama i čitali nešto iz knjiga, a usput smo se zabavili a čak i lipo najeli – kaže nam Donatella Klarin, učenica sedmog razreda Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Tisno.

Već pet godina učitelj talijanskog jezika u ovdašnjoj osnovnoj školi, Karlo Klarin, provodi ovakav tip projektne nastave. Zadovoljan odrađenim satom Klarin vjeruje kako je za djecu korisnije da ponekad skoče van okvira i uče kroz praktičan rad, a ne samo teorijski.

– U sedmom razredu u udžbenicima u lekciji broj pet idemo u restoran, učimo o hrani i o tome kako se priprema. Upravo zbog toga, ali i u sklopu građanskog odgoja koji se isto tako mora provesti spojili smo dvije stvari, nešto kao naše „domaćinstvo“, ali na talijanski način. Uz to što kuhamo i kasnije to pojedemo, naučimo glagole i namirnice koje su nam u receptu na talijanskom jeziku – pojašnjava nam Karlo Klarin.

Iznimno zadovoljni onime što su naučili šestaši i sedmaši tišnjanske osnovne škole nadaju se još ponekom upravo ovakvom ili barem sličnom tipu projektne nastave.

Danas su u osnovnoj školi kuhali učenici šestog razreda, Eleonora Klarin, Tonka Milka Reškov, Klaudia Matošević, Dora Ukas, Angelina Requartd, Matej Obratov, Danijel Zupčić, Martin Klarin, Rikard Lapov Padovan, Patrik Ljubić, Roberto Ivan Mintaković, Jakov Čulić, kao i učenici sedmog razreda Paula Milin, Klara Bilan, Agneza Klarin, Roko Čorkalo, Helena Pirjak, Nino Pirija, Karmen Kovačev, Donatella Klarin, Viktor Hodak, Martin Lošić, Bruno Marača, Martina Orović, Marin Meštrov i Ela Belakušić.

Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here