Udruga “Modrave” poziva nadležne da zaštite krajobraz Modrava od bagera

0
2939
Bager skriven iza agava i razvaline - Modrave, Uvala Maslinovica, Stani (Foto: Rudinapress)

Udruga “Modrave” Murter-Betina priopćenjem za javnost je osudila nagrđivanje krajobraza u uvali Maslinovica – Stani, gdje je u pripremama za još jednu bespravnu gradnju bagerima prije nekih mjesec dana uništen dio obale.

Priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti: 

Ponukana nezakonitim radnjama nepoznatih investitora na području Modrava, Udruga za zaštitu prirode i prava vlasnika nekretnina najstrože osuđuje svaku devastaciju i mijenjanje krajobraza Modrava.
Upravo očuvanje Modrava onakvih kakvih su ih naši stari ostavili nama potomcima Murterinima i Betinjanima u naslijeđe i poticanje vlasnika zapuštenih maslinika na obnovu tih istih maslinika, su glavni ciljevi naše Udruge koja okuplja 80 članova, uglavnom vlasnika maslinika na ovom prostoru. Pozivam nadležne institucije da vode računa o ovom izuzetno vrijednom prirodnom prostoru gdje je nekoć davno ostvarena simbioza ljudi i prirode u obliku ogromne čipke od suhozida sa više od 120 000 stabala maslina. Svakodnevica murterske i betinske seoske zajednice obilježena je mukotrpnim težačkim radom na zemlji, privođenjem kulturi dotad pašnjačkih i šumskih površina.
Na redovnom saboru naše udruge prošle godine, članovi, odnosno vlasnici maslinika su jednoglasno odlučili da će glavni prioritet biti obnova svih tradicionalnih mula (riva) od sjeverne obale Modrava (Gaj) prema krajnjem jugu Modrava (Tušćica), obnova maslinarskih puteva, te promocija Modravskoga maslinova ulja i ostalih autohtonih proizvoda sa ovih prostora. Mnogi vlasnici maslinika bi započeli obnovu svojih maslinika, ali sprječavaju ih zapušteni neprohodni putevi i porušene i potopljene tradicionalne rive kojih je desetak na Modravama. Udruga je dosada inicirala i realizirala nekoliko uspješnih projekata (obnova najmanje pet modravskih puteva i obnova suhozida na istim putevima, radionice suhozida i upoznavanje djece iz Osnovne škole s florom, gradnja Info parka Modrave na Prosici, razna predavanje agronoma u svezi uzgoja maslina itd., u suradnji s Općinom Tisno, Općinom Murter-Kornati, PP Vransko jezero i Županijom Šibensko-kninskom, te srodnim udrugama i volonterima koji djeluju na ovim prostorima.
Ovom prilikom u ime Udruge zahvaljujem se svima koji podupiru rad Udruge i pozivam ih na još aktivniju potporu zajedničkom cilju, a to je kvalitetniji život i održivi razvoj, jer upravo jedino svi zajedno možemo nešto konkretno napraviti.

u ime Udruge Modrave Murter-Betina
Nikola Kurkut, predsjednik Udruge

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here