NIJE ZA NESTRPLJIVE Izrada ogrice na murterski i betinski način

0
2860
Radionica izrade ogrica u Betini (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Da je ogrice raditi lako radio bi ih svatko. “Nije za nestrpljive”, bio je komentar jedne od polaznica prve betinske radionice izrade tradicionalnih ogrica koje se izvorno nose na ovratnicima tradicionalnih narodnih nošnji u Dalmaciji.

Izrada ogrica započinje nadijevanjem debelog konca na tanku iglu kroz koju se zatim nižu raznobojne staklene perlice te se zatim ušivaju na gotovu podlogu. Polaznicama radionice u betinskom Informacijskom centru tehnologiju izrade ogrica otkrivaju one rijetke žene koje su svih ovih uspjele sačuvati ta znanja i s njima dočekati da se ovaj etno modni detalj vrati u modu. Jedna od njih je samouka izrađivačica ogrica Marija Skračić, koja kaže, da zadatak nije nimalo lak – jer igla mora biti tako tanka da bi se kroz nju uopće uspjele provući perlice, a konac je deblji da uspije izdržati buduća pranja košulja.

“Najprije na kukičanje napravimo podlogu koju ne prekinemo nego je držimo do kraja, do trenutka dok ne počnemo raditi sa perlicama te konac prati nanošenje perlica do kraja jer se radi sve u komadu”,  objasnila je Marija Skračić

Ogrice (Foto: Rudinapress/K. Ježina)

Postoje dva načina izrade ogrica, murterski i betinski, a svaki je zahtjevan na svoj način. Da bi ogrica bila šarena, radile su se od perlica u raznim bojama, od kojih su najučestalije bile tamnoplava, tamnocrvena, zelena i boja jorgovana.

Murterski način izrade ne zahtjeva gotovu podlogu, nego se ona pravi uz pomoć pletaćih igala na dva konca i u isto vrijeme se koncem u nju ušivaju perlice.

“Murterski način izrade je malo drugačiji od betinskog, a mene je ovako raditi naučila jedna moja prijateljica, a nju je pak naučila jedna stara žena iz Murtera”, objasnila je Neda Juran.

Ogrice su pravi zanat koji će se od sada peći svakog petka na radionicama u Betini, a koliko ih je teško napraviti svjedoči njihova cijena koja se kreće od 150 do 200 kuna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here