Radionica izrade ogrice danas u Betini

0
1679
Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje

Potaknuti velikim interesom posjetitelja i ljubitelja tradicije s cijelog otoka Murtera u Muzeju betinske drvene brodogradnje odlučili su upriličiti prezentaciju umijeća izrade jednog starinskog ukrasa. Riječ je o ogrici – uresu izrađenom od staklenih perli koji krasi ovratnike košulja na narodnim nošnjama priobalnog kraja sjeverne Dalmacije.

Večeras će tako u betinskom Muzeju biti prikazana tri načina izrade spomenutog, lijepog ukrasa. – Ogrica se može napraviti tako da se na već pripremljenu tkaninu prišivaju perlice i kreira motiv i to najčešće cvjetni. Isto tako, postoji način kad žene same iskukičaju podlogu na koju se opet prišivaju raznobojne perlice, ili, uz pomoć pletaćih igala – gdje se ogrica radi tako da, nakon ispletenog prvog reda, u drugom kreće upletavanje perlica kako bi se, nakon mnogo sati rada, kreirala forma ovog tradicijskog ukrasa. Tako ukrašeni ovratnik širok je između 1,5 – 2 cm – pojašnjavaju nam u Muzeju betinske drvene brodogradnje.

U betinskom Muzeju su, doznajemo, također razgovarali s nekoliko žena koje danas izrađuju ogrice na otoku Murteru, kao i onima koje se sjećaju starih vremena i svojih majki, baka i prabaka koje su ogricu nosile oko vrata. U želji da se sazna više o spomenutom starinskom ukrasu, te umijeću izrade istog, Mirela Bilić iz Muzeja betinske drvene brodogradnje razgovarala je također s etnologinjom Marijom Krnčević Rak koja u zadnje vrijeme intenzivno proučava ovu temu te je bila ujedno izvor korisnih saznanja o mjestima na našem području za koja je ogrica karakteristična. Spominju se tu tako otoci šibenskog kraja – Prvić, Zlarin, Kaprije, Žirje, Murter, Krapanj, te otok Pašman na zadarskom području, a ogricu su nosili i u Pirovcu i Tribunju. Motivi i ukrasi na ogricama su najčešće cvjetni i geometrijski, ali česte su bile i ogrice s natpisima i trobojnicama.

– Umijeće izrade ogrice na otoku Murteru prvi su iz škrinje zaborava izvukli Jezerani, pod voditeljskom palicom Nenada Milina – voditelja KUD-a Koledišće. Danas je na otoku Murteru nekoliko žena koje poznaju vještinu izrade ogrice, najviše ih je u Jezerima što je svakako rezultat višegodišnjih napora da se očuva tradicija, te u Betini i Murteru. Nadamo se da će nakon radionice koja će potrajati do kraja ožujka još i više porasti svijest o vrijednosti očuvanja kulturne baštine našeg kraja, te da će se za izradu ogrice zainteresirati brojni naši mještani – kažu organizatori.

Voditeljice radionice su Neda Juran iz Murtera i Marija Skračić iz Betine. Zbog velikog broja prijavljenih polaznika radionice, ista neće biti održana u Muzeju betinske drvene brodogradnje, već u maloj sali Prezentacijskog centra u Betini. Početak je u 18 sati.

Foto: Muzej betinske drvene brodogradnje

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here