Osnovna škola “Murterski škoji” predvodi akciju za pomoć siročadi

0
2736
Pedagog OŠ Murterski škoji i pjevač klape Solaris Alen Skroza na konferenciji za novinare u Press centru HND-a u Šibeniku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U organizaciji Osnovne škole Murterski škoji u srijedu, 28. veljače s početkom u 20 sati u šibenskom kazalištu će se održati humanitarni koncert “Marijini obroci”.

Jubilarni peti po redu humanitarni koncert za školske obroke siročadi diljem svijeta na konferenciji za novinare u Šibeniku jutros je najavio pedagog OŠ Murterski škoji i pjevač klape Solaris Alen Skroza.

– Prije pet godina se naša škola, s ravnateljem Edom Juragom na čelu, odlučila pridružiti  svjetskoj kampanji iskorjenjivanja gladi. Osim što ovakvim akcijama pomažemo gladnima, kroz njih i našoj djeci, pružamo i jednu odgojnu komponentu, kako bi ih naučili suosjećajnosti i razvili empatiju prema onima kojima je pomoć potrebna. Moto je ‘mi koji imamo moramo dati onima koji nemaju ili imaju manje’. Ovo nam je mali jubilej, koncert ide petu godinu zaredom i nadamo se da će biti odličan odaziv kao i dosad. Inače, četiri kupljene ulaznice, odnosno 120 kuna, osiguravaju obrok za jedno dijete cijelu školsku godinu – rekao je je Alen Skroza .

Konferencija za novinare Marijinih obroka – Alen Skroza (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na koncertu će nastupiti vodička Klapa Bunari, vodička ženska Klapa Oršulice, Klapa Solaris, Pjevački zbor Prešernovke, Mate Skračić Adaptive Quartet, Murter gitar duo Mate&Ivan, sopranistica Helena Bastić i ‘berekin’ Oliver Jakovčev.

Na svakom od dosadašnjih koncerata u šibenskom kazalištu bilo je prikupljeno između šest i osam tisuća kuna, a organizatori vjeruju da će uz pomoć biti i ove godine kako bi pomogli što više djece diljem svijeta.

Međunarodni humanitarni projekt Mary’s Meals pokrenuo je 2002. godine škotski humanitarac Magnus MacFarlane-Barrow s ciljem da se djeci u najsiromašnijim dijelovima svijeta osigura jedan obrok dnevno na mjestu obrazovanja u školi, omogućujući im tako školovanje i izlaz iz siromaštva. Magnus MacFarlane Barrow tijekom rata organizirao je akcije pomoći hrvatskim i bosanskim izbjeglicama tijekom rata 1992. godine, a njegov dugogodišnji humanitarni rad pomaže ljude diljem svijeta.

On i njegovi prijatelji naišli su na potporu dobrih ljudi iz drugih država Europe i svijeta, pa danas Marijini obroci svakodnevno hrane preko 1.187.000 školske i predškolske djece u 13 najsiromašnijih zemalja Afrike, Azije Južne Amerike i Istočne Europe.

U srpnju 2009. godine osnovana je Hrvatska udruga Marijini obroci sa sjedištem u Zagrebu, koja danas, zahvaljujući dobrim ljudima, osigurava topli obrok za 11.000 djece u Malaviju, Beninu, Liberiji i Ekvadoru. Zahvaljujući dobrotvorima iz Hrvatske, u osnovnoj školi Hozin u Beninu otvorena 10. školska kuhinja Dalmacija, Hrvatska u kojoj se svakodnevno priprema obrok za 750 djece.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here