“Tišnjansko ćakulanje” – istraživački projekt i film NKC Tisno o Vjekoslavu Kalebu

0
2967
Mirela Klarin Petrina, Jaka Jakovčev, Lorenco Baica, Viktor Hodak i Silvija Ćurić na današnjoj konferenciji za novinare u NKC Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Narodna knjižnica i čitaonica Tisno u suradnji s učenicima Osnovne škole Vjekoslava Kaleba u Tisnom i Opće gimnazije u Šibeniku ove godine ima vrlo zanimljiv projekt kojim obilježava godišnjicu smrti našeg velikog pisca Vjekoslava Kaleba.

Budući da je ova godina u znaku obilježavanja europske kulturne baštine, ideja NKC Tisno i OŠ Vjekoslava Kaleba je spojiti Dan materinskog jezika 21. veljače, Mjesec hrvatskoga jezika koji traje do 17. ožujka i godišnjicu smrti Vjekoslava Kaleba.

– Ciljevi programa godine europske kulturne baštine su poticanje građana na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine cijele Europe. Tako smo se i mi ovdje odlučili na taj istraživački projekt u kojem ćemo istražiti kakvog je traga naš Tišnjanin Vjekoslav Kaleb ostavio u svom mjestu – rekla je na današnjoj konferenciji za novinare ravnateljica tišnjanske knjižnice Silvija Ćurić najavljujući projekt “Tišnjansko ćakulanje”.

Lorenco Baica – najmlađi sudionik projekta (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Ja sam Lorenco Baica, učenik 3. razreda OŠ Vjekoslava Kaleba i ići ću zajedno s Bernardom Klarin i Viktorom Hodakom ispitivati stare ljude, a oni će nam pričati sve što znaju o Vjekoslavu Kalebu – rekao je najmlađi sudionik projekta Lorenco Baica.

Projekt će voditi učenica šibenske gimnazije Bernarda Klarin. Ona jutros nije mogla biti na konferenciji jer je bila u školi, zbog čega su “Tišnjansko ćakulanje” predstavili njoj podređeni sudionici, učenici tišnjanske osnovne škole Lorenco Baica i Viktor Hodak. Njih dvojica će provesti terenski dio posla i aktivno sudjelovati u razgovorima s lokalnim kazivačima.

Viktor Hodak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Već danas kad sam došao u knjižnicu razgovarao sam ovdje sa starijim ljudima o Vjekoslavu Kalebu. Tu je novine čitao gospodin Frane (Olivari) koji mi je ispričao anegdotu kako je Vjekoslav Kaleb tu na mostu lovio ribu. Oni su ga kao djeca zezali bacajući kamenje na mrežu, pa je pisac mislio da je ulovio veliku ribu. Eto, i takva će kazivanja biti zabilježena u našem istraživačkom radu – rekao je Viktor Hodak.

Kako je pojasnila ravnateljica knjižnice Silvija Ćurić, životni put Vjekoslava Kaleba je  idealni primjer očuvanja baštine na području Općine Tisno. Projekt je zamišljen kao niz razgovora sa starijim sumještanima Općine Tisno vezanim uz očuvanje jezične starine, izumrlih običaja i nasljedstva baštinjenog od Vjekoslava Kaleba.

– Troje mladih ljudi, učenici osnovnih i srednjih škola, razgovore će provoditi s osobama za koje smatramo da su vrelo informacija upravo o tim temama. Budući da kulturnu baštinu ne čine samo književnost, umjetnost i umjetnički predmeti, nego i tradicijska znanja i umijeća, zanati, usmena književnost, kulinarstvo, posebna će se pažnja posvetiti i tom segmentu tišnjanskoga života – rekla je Ćurić.

Razgovori će se provoditi u domovima kazivača, a sve će dokumentirati novinarka Rudinapressa Sanja Henjak. Prije samih intervjua, ispitivače će pripremati nastavnica Osnovne škole Vjekoslava Kaleba Jaka Jakovčev te knjižničarke Mirela Klarin-Petrina i Iva Crvelin. Prikupljeni materijal naknadno će se montirati u kratki dokumentarni film. Ovisno o interesu, projekt se planira proširiti i nastaviti sljedećih godina.

Ravnateljica Silvija Ćurić (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here